Industrija

Kompanija “Volkswagen” ulaže milijardu evra u fabriku u Slovačkoj

Kompanija “Volkswagen” objavila je da će uložiti milijardu evra u fabriku u Slovačkoj, nakon odustajanja od gradnje pogona u Turskoj pod uticajem korona krize.

U planu je ulaganje za proizvodnju cele palete modela u Slovačkoj, rekao je predsednik “Volkswagen” Slovačke Oliver Gruenberg na konferenciji za novinare koju su preneli slovački mediji.

Proizvodni kapacitet fabrike koja je prošle godine proizvela 377.750 automobila, uglavnom modela Audi Q7 i Porše Kajen, namenjenih izvozu, neće se menjati, napomenuo je Gruenberg.

Ulaganje će rezultovati otvaranjem dve hiljade radnih mesta u narednim godinama, naglasio je čelnik radničkog veća Sebastian Krapot.

U julu VW je zbog pandemije koronavirusa odustao od gradnje fabrike u Turskoj, dodavši da će svi planirani projekti biti realizovani u postrojenjima unutar postojeće mreže, prenosi Tanjug.

Krajem prošle nedelje Škoda je najavila da će u Slovačku preseliti proizvodnju modela Superba. Najava je uznemirila sindikate u Češkoj, budući da su se u protekle dve decenije ti modeli proizvodili u njihovim pogonima.

Inače, automobilska industrija, koju predvode “Volkswagen” i još tri proizvođača automobila, okosnica je slovačkog proizvodnog i izvoznog sektora.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!