Društvo

Koncert francusko-srpske šansonjerke Barbare Pravi u Beogradu

Barbara Pravi, najaktuelnija zvezda savremene francuske šansone, dolazi u Srbiju, zemlju svojih predaka, i održaće koncert u okviru BELEF-a, u Botaničkoj bašti, 28. juna 2022, sa početkom u 21 sat.

Rođena je 10. aprila 1993. u Parizu. Šira muzička publika u Srbiji upoznala ju je prošle godine, kada je zastupala Francusku na  takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom Voilà (Voala je jedna od onih francuskih reči koju svi znaju, a znači Eto, evo) i osvojila  zavidno drugo mesto. Bio je to najbolji plasman Francuske na Evroviziji u poslednjh 20 godina. Na ceremoniji Victoire de la Musique (Viktoar de la Muzik) proglašena je otkrovenjem 2022. godine.

«Ona preuzima koplje neponovljive Edit Pjaf ili Barbare i baca ga  još dalje » rekao je kompozitor Andre Manukian. « Takav talenat rađa se jednom u deset godina » pisali su drugi... 

Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru, od početka od 2015. godine, kada je potpisala prvi ugovor za Kapitol rekords (Capitol Records).

Godine 2016. izabrana je za izvođača muzike u filmu Hajdi, snimljenom po čuvenoj knjizi za decu. Nekoliko meseci kasnije, sa trupom mjuzikla Un été 44 (Jedno leto 44) nastupa u ulozi Solanž Dijamel, kada je svojom raskošnim i suptilnim glasom, pogotovo izvođenjem naslovne numere Seulement connu de Dieu (Samo od Boga znan) oduševila publiku i kritiku.

Godine 2017. započinje solo karijeru i objavljuje prvi mini-album – Barbara Pravi, sa kojeg se izdvaja singl Pas grandir (Ne odrasti). Poznati francuski muzičar i glumac Florent Pagny (Floran Panji) zapaža njen talenat i poziva je da mu se pridruži na turneji 2017/2018, te nastupa na početku svih njegovih koncerata.

U glumačke vode  se upušta 2019. i dobija ulogu u televizijskom filmu La Sainte famille (Sveta porodica), rediteljke Marion Saro. Iste godine objavljuje singl Malamour (Pogrešna ljubav)

Godine 2020. izlazi njen drugi mini-album, Reviens pour l’hiver (Vrati se kad dođe zima), koji je sama komponovala i za koji je sarađivala sa mnogim poznatim umetnicima.

Uporedo piše pesme za mnoge muzičare kao što su Yannick Noah (Janik Noa – francuski teniser i pevač), Chimène Badi (Šimen Badi), Julie Zenatti (Žili Zenati). Pojavljuje se i kao ko-autorka tekstova za Dečju pesmu Evrovizije 2019. (Bim Bam Toi) i 2020. (J’imagine - Zamišljam) .

Godine 2021. objavljuje mini-album Les Prières (Molitve) (među njima su: Molitva snovima, pticama, suncu, ili molitva za one koji nas vode, molitva za plakanje, molitva za noć…)

Barbara Pravi je simbol mladosti i frankofonije. Njeno pravo ime je Barbara Pjević i često ističe svoje srpsko poreklo, no u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi. Pesmu Deda posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz. Pesma nosi reči ljubavi koje nikada nije smogla snage da uputi toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i ujedno tako dalekoj. Njegov utopistički pogled na svet često je bio izvor nesporazuma između njih dvoje, a istovremeno je doprineo njihovoj posebnoj vezanosti.  Pažljivo je odabrala svoje  umetničko ime  Pravi, smatrajući da upravo ta srpska reč ističe njenu autentičnost.

Barbara Pravi je angažovana na polju borbe za prava žena i jedna je od 39 izvođačica pesme koja je postala himna Pokreta za oslobođenje žena – Débout les femmes (Žene, ustajte).  Reč je o adaptaciji na francuski jedne nemačke pesme koje su 1933. komponovale zatvorenice jednog nemačkog logora. Mnoge njene pesme govore o ženskim dilemama, padovima, nemogućnosti da se izbore protiv nasilja ili stereotipa. Takva je pesma Chair (Telo) koja peva o proživljavanju abortusa ili Malamour (Pogrešna ljubav) koja govori o osvešćivanju i suprotstaljanju bračnom nasilju.

Potpuno svoja, Barbara Pravi insistira na umetničkoj slobodi. Njen poslednji album Ne zatvarajte ptice snimljen je upravo onako kako je pevačica htela, bez kompromisa i ustupaka pred trendovima i tržištem.

Koncert Barbare Pravi u Beogradu organizuju festival BELEF i Francuski institut u Srbiji, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji i kompanje MTS Telekom Srbija. Karte za koncert Barbare Pravi, mogu se kupiti na prodajnim mestima Ticket Vision (Dom omladine Beograda, Ušće šoping centar, Bilet centar na Trgu Republike) i online preko https://www.tickets.rs/

Ova manifestacija na najlepši način obeležava kraj šestomesečnog predsedavanja Francuske Savetom Evropske unije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!