Ljudski resursi

Konflikt sam po sebi nije problem – već je problem nerazrešeni konflikt

Konflikti su sastavni deo komunikacije, kako privatne, tako i poslovne. Ne moraju biti uvek destruktivni i nepoželjni. Ukoliko se odvijaju na konstruktivan način, mogu dovesti do pozitivne promene i napretka.

Kako? Uz sposobnost njihovog upravljanja i saradnju, bez izbegavanja. Naravno, većina bi se složila da je preventivno reagovanje najkorisnije, međutim, ukoliko i dođe do konfliktne situacije postoje smernice pomoću kojih se njima može upravljati:

Saslušajte drugu stranu– uz pomoć tehnike aktivnog slušanja, prikupite relevantne informacije, kako biste razumeli poziciju sagovornika i njegove potrebe. Osim toga, osoba će se bolje osećati ukoliko je neko zaista sasluša.

Dođite do suštine problema– trudite se da saznate šta je uzrok konflikta, kako biste mogli da radite na njegovom razrešenju. U ovom koraku postavljanje otvorenih pitanja može biti od velike pomoći.

Zadržite objektivnost– potrudite se da situaciju gledate iz pozicije nezavisnog posmatrača kako biste što neutralnije razumeli potrebe i cilj sagovornika. Sa tim informacijama treba da uporedite i sopstvene potrebe i ciljeve, kako biste mogli da krenete ka zajedničkom  traženju rešenja.

Pitajte i druge za mišljenje-  Ovde je bitno uvideti da različiti pogledi na istu situaciju utiču na stvaranje različitih stavova i da svakako mogu i tako različiti pomoći boljem sagledavanju potencijalnih rešenja.

Pronađite zajedničku osnovu– tragajte za stvarima oko kojih imate saglasnost sa sagovornikom. Ovo je ključni aspekt i osnova za izgradnju narušenog odnosa i rešenje problema. Poenta je u traženju „nadređenog“ cilja koji će biti relevantan za obe strane i dati novi okvir za rešavanje same situacije.

Radite na rešenju– kada jednom mapirate koja su to potencijalna rešenja za vaše situacije, kreirajte akcioni plan za sprovođenje „reči u dela“. Imajte na umu da je važno s vremena na vreme proveriti sa sagovornicima kako napreduje njihov segment primene i da li je eventualno nešto potrebno menjati u daljem radu.

 

Marija Lazova Dombi, H.art Development Center

 

H.art Development Center D.O.O.http://www.hart.rs/

H.art je sertifikovani partner Blanchard International Serbia, time i zvanični predstavnik Ken Blanchard Companies programaza Srbiju, među kojima je i program Situaciono rukovođenje II.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!