Softver

Korisnik kupio 20 biliona vredne bitkoine za 0 dolara

Nedavna greška u sistemu jedne japanske platforme za trgovinu je pokazala kako greška u sistemu izgleda u praksi.

Tako se japanska kompanija za trgovinu kriptovalutama – Zeif, sada bori sa korisnikom koji je „kupio“ 20 biliona dolara vredne bitcoine, a za nula dolara, prenosi portal PC Press.

Kako piše Gizmodo, problem je bio jednostavan – manja greška u sistemu naplaćivanja, omogućila je da Zeif na nekoliko minuta bitcoin prodavao za nula dolara.

Jasno je da su neki korisnici to pokušali da zloupotrebe, a jedan je u tome i uspeo, te je kupio bitcoine vredne 20 biliona dolara. Očekivano, „kupovina“ je proglašena nevažećom, ali valjano ilustruje problem koji postoji u vezi sa bitcoinom.

Cena od nula dolara je očigledno greška, ali šte će se dogoditi ako sistem postavi cenu koja nije toliko očigledno pogrešna, a ipak nije ispravna? Da li je prodavac dužan da poštuje cenu, da li kupac zadržava virtuelne novčiće, i na kraju, koje će se regulatorno telo baviti tim problemom?

Ova pitanja ostaju bez odgovora, kako kada je u pitanju bitcoin, tako i kada se radi o drugim kriptovalutama, te postaju ključna u Japanu koji je postao svetski centar trgovine kriptovalutama. Ideja o decentralizovanoj valuti koja garantuje autonomiju i podrazumeva poštenje izgleda ne funkcioniše u potpunosti, te je pitanje čije je pravo veće kada dođe do greške u ceni, i da li će ikada postojati svet u kojem neko neće pokušati da „kupi“ nešto što ne košta ništa, čak i ako je kristalno jasno da je u pitanju greška.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!