Berza

Koristeći ICO i kripto valute kompanije ove godine sakupile 1,2 milijarde dolara

Poslednjih godinu dana bili su uzbudljiv period u svetu kripto ekonomije. Mnoge kompanije, koje se bave izradom decentralizovanih aplikacija, pronašle su način kako da pokrenu svoj start-up. Initial Coin Offering (ICO) činio se kao jednostavno i najbolje rešenje.

Šta je u stvari ICO?

To je način kapitalizacije preduzeća, kroz izdavanje tokena, jedna vrsta crowdfunding-a kroz kripto valute. Samo od početka 2017. godine kompanije su na ovaj način skupile 1,2 milijarde američkih dolara. Bum u industriji doveo je do razvoja mnogih decentralizovanih rešenja. Decentralizovani e-mail servisi, cloud resursi, berze, naplatni sistemi, sistemi zaštite privatnosti, IoT data centri, samo su neki od postojećih.

Naravno, pored svih progresivnih i zaista inovativnih rešenja, tu su se našli i mnogi, u najmanju ruku sumnjivi projekti. Ubrzo je bilo dovoljno postaviti web site i proglasiti ICO. Neki ICO su se završavali pre nego što i počnu, neki su vlasnici bežali sa novcem dobijenim od investitora, a i finansijski mešetari su uplivali sa svojim “revolucionarnim” idejama hvatajući talas “tokenizacije”. S obzirom da kripto industrija (kao i većina internet industrije) nije u potpunosti regulisana, regulatornim telima širom sveta ostalo je samo da upozoravaju investitore da pažljivo prouče proizvod u koji ulažu. Novi ICO su se pojavljivali na dnevnoj osnovi.

ICO i kripto valute na udaru kineskih regulatora

Jedna zemlja odlučila je, ipak, da preduzme nešto. Odlukom Kineske Nacionalne Asocijacije za Internet Finansije, naložena je totalna obustava ICO načina finansiranja u Kini. Kineski regulatori istakli su da je ICO nelegalan izvor finansiranja i previše rizičan za investitore. Ne čudi da je Kina prva odreagovala s obzirom da se 80 procenata svih ICO dešavalo u ovoj zemlji, a i zbog toga što je Kina već puno puta (sa malo uspeha) pokušavala da unese regulaciju u kripto valute. Ova objava kineskih vlasti, dovela je do pada vrednosti nekoliko poznatih kompanija, koje su na ovaj način došle do svojih sredstava.

Međutim, Kina se tu nije zaustavila. Napravila je još jedan restriktivni korak prema kripto svetu i zabranila rad online menjačnica za kripto valute. Iako je ova odluka doneta zvanično samo na teritoriji Pekinga, mnoge online menjačnice pratile su ovo zaoštravanje kineskih vlasti i takođe najavile zatvaranje. Kao što se i pretpostavljalo, ova odluka uticala je i na cenu svih kripto valuta na berzama. Najviše prema bitkoinu (BTC), koji je posle ovih vesti, sa istorijskog maksimuma od 4.990 dolara za jedan BTC, pao na 2.990 dolara za jedan BTC. Rekcija berze, međutim, bila je privremena i cena bitkoina se oporavila i vratila na vrednost od oko 4.000 dolara za BTC. Nejasno je da li će Kina uvesti totalnu zabranu trgovine i razmene kripto valuta za svoje građane, ali očigledno je da bez obzira na ishod, to neće puno uticati na razvoj kripto industrije. Naravno pokušaji regulacije ICO su poželjni i u drugim državama i verovatno će biti tema regulatornih tela.

 

Arvin Kamberi, potpredsednik Bitkoin asocijacije Srbije

Bitkoin Asocijacija Srbijehttp://www.bitcoinasocijacija.org/

Naš cilj je da pomognemo ljudima da dodju do relevantnih informacija o bitkoinu, da im ukažemo na velike mogućnosti koje ta nova tehnologija pruža, ali i na rizike koji postoje prilikom korišćenja bitkoina.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!