Društvo

Kreni-Promeni: Više od polovine građana Srbije za ukidanje rijaliti programa i protiv iskopavanja litijuma

Pokret Kreni-Promeni predstavio je rezultate istraživanja javnog mnjenja o zabrani iskopavanja litijuma i bora i ukidanju rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Uzorak je bio 1.219 ispitanika, a istraživanje je rađeno metodom telefonske ankete.

Rezultati su pokazali da je većina ispitanika za ukidanje rijaliti programa, a protiv iskopavanja litijuma.

 

Prema rezultatima istraživanja na pitanje „Da li treba ukinuti sve rijaliti programe na televizijama sa nacionalnom frekvencijom“ - 43,6 odsto ispitanika je odgovorilo sa „Da“, 28,1 odsto je bilo za to da rijalitije ne treba ukinuti, ali da njihov sadržaj treba strožije kontrolisati, 20 odsto smatra da ne treba ukinuti rijaliti programe, a 7,9 odsto je izjavilo da nema stav.

 

Direktor pokreta Kreni-Promeni, Savo Manojlović je podsetio da predlog zakona koji nalaže ukidanje rijaliti programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u Narodnoj skupštini stoji već četiri godine.

„Televizije sa nacionalnom frekvencijom krše postojeći zakon i to treba promeniti, i to mišljenje po ovom istraživanju deli preko 70 odsto građana“, istakao je Manojlović.

Što se tiče istraživanja vezanog za iskopavanje bora i litijuma, 52,8 odsto ispitanika je reklo da je protiv takvih iskopavanja, dok 27,9 odsto smatra da treba eksploatisati litijum i bor.

Da iskopavanje može da se vrši uz poštovanje ekoloških standarda smatra 10,4 odsto ispitanika, dok 8,9 odsto ispitanika nema stav povodom ove teme.

Manojlović je rekao i da je tema jednog od ova dva istraživanja, tema rijaliti programa, danas posebno aktuelna zbog protesta „Srbija protiv nasilja“ i porasta nasilja u društvu.

„Mi smo četiri godine upuzoravali na nasilje koje se plasira preko nacionalnih frekvencija i desilo se nešto mnogo gore od onoga na šta smo upozoravali“, naglasio je Manojlović.

 Foto: Kreni-Promeni

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!