Energetika

Kroz “Severni tok 2” - 5,6 milijardi kubika gasa

Isporuke gasa kroz gasovod “Severni tok 2” mogle bi ove godine da iznose 5,6 milijardi kubnih metara, objavio je ruski državni energetski gigant “Gazprom”.

Izgradnja gasovoda je u julu bila 99 posto završena, a barža za polaganje cevi Fortuna radi na poslednjoj deonici. Očekuje se da će transport gasa kroz “Severni tok 2” početi već u oktobru, a količine bi mogle da premaše plan, smatraju stručnjaci.

Zamenik šefa ruskog Fonda za energetsku bezbednost Aleksej Grivač izjavio je da bi, ako isporuke preko “Severnog toka 2” počnu u oktobru, obim mogao da nadmaši sadašnje procene, prenosi B92.

Projekat gasovoda “Severni tok 2” sastoji se od dva cevovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Rusije u Nemačku kroz Baltičko more. Prvi krak gasovoda potpuno je završen u junu ove godine.

Nakon saopštenja “Gazprom”-a, cene gasa u Evropi su prvo na trgovanju pale za 9,4 posto na oko 480 dolara za 1.000 kubnih metara na Interkontinentalnoj berzi Evrope (ICE). Međutim, kasnije su ponovo porasle na oko 490 dolara za 1.000 kubnih metara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!