Saobraćaj i transport

London dobio metro pre 129 godina, a Beograd ga još nema

Na današnji dan, pre 129 godina, u Londonu počela je sa radom prva metro linija dubokog nivoa.

Pored toga što je bila prva u svetu po dubini kopanja (prolazila ispod Temze"), linija koja je povezivala centar i Stokvel, bila je poznata i po tome što je bila prva metro linija na struju.

Ova gradska železnica je prvobitno bila projektovana za vozove sa žičarom, ali zbog bankrota fabrike kablova tokom izgradnje, umesto nje je izabran sistem električne vuče koji koristi električne lokomotive - tada je to bila eksperimentalna tehnologija.

Linija "C&SLR" je otvorena 4. novembra 1890. godine, imala je šest stanica i bila je dugačka 5,1 kilometar. Prečnik tunela ograničavao je veličinu vozova, prenosi B92.

Metro linija koja spaja južni deo Londona sa centrom, nekoliko puta je produžavana. Sada je dugačka 21,5 kilometara i ima 22 stanice. Kompozicije putuju od severnog do južnog dela glavnog grada Engleske.

Iako se linija "C& SLR" dobro koristia, niske cene karata i troškovi izgradnje proširenja opteretili su finansije ove kompanije. Već 1913. godine "C& SLR" je postao deo podzemne železničke grupe i tokom 1920-ih pretrpeo je velike radove na obnovi pre spajanja sa drugom železnicom grupe, "Charing Crossom", "Euston & Hampstead" železnicom, formirajući jedinstvenu londonsku podzemnu liniju pod nazivom linija Morden-Edgvare.

Druga velika promena dogodila se 1933. godine, kada je "C &SLR" i ostatak podzemne grupe preuzet u javno vlasništvo.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!