Bez kategorije

Loše fraze u poslovnoj komunikaciji i kako ih ispraviti

Ljubazna rečenica može da napravi značajnu promenu u, uvek stresnom, radnom okruženju. Ako ste ikada došli u situaciju da izgovorite jednu od navedenih fraza, evo što možete reći umesto toga, kako bi ste poboljšali komunikaciju na poslu.

Ljubazna rečenica može da napravi značajnu promenu u, uvek stresnom, radnom okruženju. Ako ste ikada došli u situaciju da izgovorite jednu od navedenih fraza, evo što možete reći umesto toga, kako bi ste poboljšali komunikaciju na poslu. 
"To nije u opisu mog posla." 
Ova fraza je neprihvatljiva, zato što, ukoliko nadređeni ili neko od kolega zatraži vašu pomoć, a vi nemate vremena, pa u želji da ga se što pre rešite, kratko odbrusite da to nije Vaš problem ili Vaš posao, zbog toga može pomisliti da ste sebični i da niste timski igrač. Umesto toga možete sagovornika usmeriti na drugog kolegu, koji bi možda mogao više ili bolje da pomogne u rešavanju datog problema.
"Ali oduvek smo tako radili."
Iako se često bojimo promena jer cenimo svoja prethodna iskustva, nema izgovora za podsticanje radnog okruženja koje se odupire svežim idejama. Bolje je reći: "Možeš li mi objasniti zbog čega misliš da bi to moglo biti bolje rešenje?"
"Evo, odradiću to za minut."
Ovo nije dobro reći jer nam je retko potreban minut da završimo ono na čemu radimo kako bismo se mogli primiti novog zadatka. Obično to kažemo kako bismo umirili kolegu, a istovremeno dajemo do znanja da nismo odmah spremni preuzeti zadatak. Umesto toga možete reći: "Upravo nešto završavam. Možeš li da me podsetiš na to malo kasnije?"
"Žao mi je, ali..."
Ova fraza nije preporučljiva jer retko unapred razmišljamo pre nego što kažemo "Žao mi je", i često ostavljamo utisak da to što smo rekli nema smisla. Bolje je reći: "Žao mi je. Sledeći put ću pokušati da.."
"Jednostavno sam pretpostavio da..."
Manjak razumevanja vodi u grešku, pa je zato bolje shvatiti tačno koji je bio zadatak, nego pretpostavljati. Što možete reći umesto toga: "Možeš li da mi  tačno objasniš šta treba da uradim?"
"Nisam imala vremena."
Ovo nije dobro reći je bolje dati iskrenu procenu koliko je vremena potrebno da odradite zadatak, nego da objašnjavate kako imate natrpan raspored. Umesto: "Nisam imala vremena", recite jednostavno: "Završiću to do (kraja radnog vremena)".

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!