Saobraćaj i transport

“Lufthansa” ima gubitak od 2,1 milijardi evra

Nemačka avio-kompanija “Lufthansa” iskazala je neto gubitak u prvom tromesečju u iznosu od 2,1 milijarde evra zbog smanjenja vrednosti aktive usled pandemije.

U istom periodu prošle godine, “Lufthansa” je zabeležila neto gubitak od 342 miliona evra.

Na ovogodišnji negativan rezultat u prvom kvartalu uticao je otpis 266 miliona evra vrednosti flote, smanjenje knjigovodstvene vrednosti “Lufthansa”-inog preduzeća za ketering "LSG Severna Amerika" za 100 miliona evra, kao i optis vrednosti njene podružnice “Eurowings” za 57 miliona, saopštila je nemačka kompanija.

“Lufthansa”, koja je prizemljila gotovo sve svoje avione u špicu pandemije korona virusa, u aprilu je prvo izvestila da gubitak pre kamate i poreza u prva tri meseca 2020. godine iznosu 1,2 milijarde evra, prenosi Tanjug.

“Lufthansa” će morati da se u korist konkurenata odrekne do 24 mesta za poletanje i sletanje na svojim maticnim aredostomima u Frankfurtu i Minhenu.

Analitičari predviđaju da će nacionalni avio-prevoznik biti uklonjen iz indeksne korpe najlikvidnijih akcija Frankfurstke berze, DAKS, čiji je “Lufthansa” član od uspostavljanja te korpe 1988. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!