Razvoj

Makron: I Francuska bi glasala za izlazak iz EU 

Francuska bi verovatno pratila U.K. i takođe glasala za napuštanje Evropske unije, da se suočila sa takvom prilikom, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

Makron je rekao da bi, da se francuski narod stavio u sličnu situaciju i da je od njih zatraženo da glasaju "za” ili “protiv" članstva u EU,  verovatno bi se takođe odlučili da napuste blok.

"Srednja klasa, radnička klase, a naročito najstariji građani vaše zemlje su odlučili da proteklih decenija nisu imali koristi od članstva u bloku i da im globalizacija nije donela ništa dobro", rekao je Makron za BBC.

Na pitanje da li je Francuska mogla doneti istu odluku kao i Britanci, Makron je rekao: "Da, verovatno. Da smo bili u sličnom kontekstu, ali naš kontekst je bio veoma različit", dodao je.

Francuska, jedna od zemalja osnivača Evropske unije, igra ključnu ulogu u kreiranju evropskih politika. Međutim, u pojedinim regijama ove zemlje postoji očigledno nezadovoljstvo u pogledu buduće politike EU, a naročito kada je reč o imigraciji i izbegličkoj krizi.

Podsetimo, aktuelni predsednik Francuske Emaulen Makron se, u drugom krugu predsedničkih izbora, takmičio sa partijom Nacionalnog fronta (ekstremno desničarskom partijom), koja je vodila kampanju za ograničenje broja imigranata, koji se trenutno nalaze u Francuskoj i zastupala ideju o napuštanju EU.

Makron je izjavio da se nada da će tekući pregovori sa Bregzitom sačuvati duboke i prisne odnose između Unije i Ujedinjenog Kraljevstva, ali da će svaki sporazum sa EU "biti po definiciji manje prisan i obostrano koristan nego što je to bio do danas".

On je dodao da će Britanija imati poseban odnos sa blokom, kao i da će on biti nešto drugačiji od sporazuma koje sa EU imaju zemlje poput Norveške ili Kanade.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!