Propisi

Makron: Tehnološki giganti ne mogu da budu "slobodni jahači"

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je, na sastanku sa direktorom Fejsbuka Markom Zakerbergom i čelnicima drugih visokotehnoloških kompanija, da tehnološki giganti ne mogu biti samo "slobodni jahači" koji ne mare za opšte dobro.

Makron ih je pozvao da pomognu u poboljšanju "socijalne situacije, nejednakosti i klimatskih promena", prenosi AP.

Francuski predsednik se sastao sa Zakerbergom i liderima desetina drugih tehnoloških kompanija, među kojima su Majkrosoft, Uber i IBM, na konferenciji pod nazivom "Tehnologija za opšte dobro" (Tech for Good), a koja je posvećena pitanjima kao što su prava radnika, zaštita podataka i tehnološka pismenost, prenosi Tanjug.
Ovaj sastanak se održava u trenutku kada se Fejsbuk, Gugl i drugi internetski giganti sve više suočavaju sa optužbama javnosti da su "predatori" koji zloupotrebljavaju lične podatke, izbegavaju plaćanje poreza i guše konkurenciju.

“Nema besplatnog ručka”, našalio se Makron, izrazivši očekivanje da će razgovori biti "otvoreni i direktni".
Zakerberg je stigao u Pariz dan nakon što se suočio s teškim pitanjima poslanika EU u Briselu, gde se izvinio za način na koji je njegova društvena mreža korišćena za objavljivanje lažnih vesti i mešanje u izbore.

Makron sebe vidi na jedinstvenoj poziciji da shvati tehnološki svet, ali i da utiče na njega, a istovremeno je jedan od najglasnijih kritičara u Evropi kad je reč o poreskim šemama koje koriste kompanije poput Fejsbuka, uskraćujući vlade za milijarde evra potencijalnih prihoda godišnje, zaključuje američka agencija.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!