Intervju

Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije: Kroz lokalne fondacije do kvalitetnijeg života u zajednici

„Kroz rad lokalnih fondacija građani dobijaju priliku da udruženo reše zajedničke probleme, a donatori priliku da podrže one oblasti koje smatraju važnim. Kad je reč o poslovnom sektoru, podrška lokalnim fondacijama može biti u novcu, a može se donirati i znanje, volontersko vreme zaposlenih i relevantni kontakti u zajednici. Mi ohrabrujemo lokalne fondacije da u svoje redove uključuju ljude iz poslovnog sektora kako bi, kroz njihov angažman, pored ekspertize u svoj rad uneli i malo preduzetničkog duha”, izjavila je u intervjuu za naš portal Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva u Trag fondaciji, koja je objavila konkurs za program „Fondacija našeg kraja - Zajednica se pita!“, s ciljem da podstakne osnivanje novih lokalnih fondacija u Srbiji.

Kakva je uloga i značaj lokalnih fondacija?

Lokalne fondacije deluju na određenom geografskom području kao što je opština, grad, okrug ili region i one, u svakom trenutku, moraju biti prisutne na terenu i u blizini građana kojima su na usluzi. One prvenstveno deluju kao donator, jer pružaju finansijsku i druge vrste podrške inicijativama građana, a sredstva za tu podršku prikupljaju od pojedinaca, preduzeća i drugih donatora u svojoj okolini, čime istovremeno razvijaju i lokalno dobročinstvo i svest o neophodnosti ulaganja u zajednicu. Kao mesto susreta za ljude iz različitih sfera života, lokalne fondacije su se pokazale kao ključni pokretači promena u zajednicama u kojima deluju, jer je samo njihovo postojanje poslužilo kao inspiracija ljudima da se udruže i da zajedničkom akcijom poboljšaju svoje neposredno okruženje. One svojim radom otvaraju prostore i prilike građanima da udruženo reše svaki zajednički problem, a donatorima da zajedničkim snagama podrže baš one oblasti koje smatraju važnim. Lokalna fondacija i jednima i drugima, takođe, omogućava da prate rezultate svog angažmana i ulaganja. U tom smislu, one grade mostove poverenja među ljudima i podstiču ih da preuzmu inicijativu i da se okupe oko pozitivnih promena. One, takođe, obezbeđuju da se rezultati tih inicijativa održe na duži rok što je od izuzetne važnosti za osećaj moći da utičemo na svoje okruženje i povećanje budućih ulaganja u zajednice u kojima živimo i radimo. 

U toku je novi konkurs za program Fondacija našeg kraja. Kako se zainteresovani mogu prijaviti na konkurs?

Kroz ovaj program tragamo za neformalnim grupama od najmanje troje ljudi iz iste zajednice, koji se međusobno poznaju i imaju neku predistoriju zajedničke saradnje. Prednost je da članovi grupe dolaze iz različitih sektora, a svakako je neophodno da imaju visok stepen motivacije da slušaju i stalno uključuju zajednicu u svoj rad. Zajednica treba da obuhvata deo grada, grad ili šire područje na kom živi bar 50.000 stanovnika, kako bi lokalna fondacija uspela da obezbedi dovoljno resursa za svoje funkcionisanje, ali i prostor da inspiriše i generiše dovoljno malih inicijativa koje će podržavati. Konkurs je otvoren za sve zajednice u Srbiji, osim onih koje već imaju lokalnu fondaciju, a to su Niš, Stara Pazova, Pančevo, Obrenovac, Zaječar i Novi Pazar. Svi zainteresovani se za konkurs mogu prijaviti do 9. juna, popunjavanjem formulara koji se nalazi na stranici www.lokalnefondacije.rs. Nakon zatvaranja konkursa, mi ćemo na osnovu prijava izabrati one koji ulaze u uži krug i sa njima organizovati razgovore pre konačnog izbora. Ukoliko zainteresovani aplikanti budu imali nekih pitanja ili nedoumica, pozivamo ih da pogledaju internet stranicu programa i da nam se obrate na imejl ili telefone dostupne na stranici programa. Biće nam zadovoljstvo da im pomognemo da u ovom procesu budu što uspešniji. 

Kako se odvija sam proces osnivanja lokalne fondacije?

Svim izabranim inicijativnim grupama na programu Trag fondacija pruža edukativnu i finansijsku podršku kao i mogućnost da se povezuju i međusobno, i sa drugim fondacijama u zemlji i regionu. Tokom inkubacionog perioda, koji traje otprilike od 12 do 18 meseci, sve izabrane grupe dobijaju informacije, savete, stručnu i mentorsku podršku, neophodnu za kreiranje plana razvoja lokalne fondacije. One od samog starta imaju zadatak da od pojedinaca i preduzeća u lokalnoj zajednici prikupe ukupno 15.000 evra, koje Trag fondacija duplira na svakom stepeniku od 3.000 evra. To znači da svakih 3.000 evra postaje šest, i da grupe na svakom stepeniku imaju mogućnost da raspišu prve konkurse za podršku malim inicijativama. U prethodnom ciklusu programa 3 inicijativne grupe iz Pančeva, Stare Pazove i Niša su samo tokom 2021. godine kroz 5 konkursa podržale 35 inicijativa iz različitih oblasti, što je zaista impresivan rezultat. Pored finansijske podrške, Trag dugoročno prati razvoj grupa u svim njihovim fazama do potpunog osamostaljenja, koje nastupa u periodu od 2-3 godine nakon registracije. Trag će svim izabranim grupama pružati materijalnu, kao i nematerijalnu podršku u vidu individualnog savetovanja, organizovanja nacionalnih i regionalnih događaja, studijskih poseta drugim lokalnim fondacijama i pristupa relevantnim međunarodnim mrežama. 

Na koji način kompanije, preduzetnici mogu da podrže lokalne fondacije?

Preduzetnici i poslovni sektor su jedni od ključnih faktora za uspeh lokalnih fondacija u našoj zemlji. Prvenstveno, poslovni sektor lokalnim fondacijama može pružiti finansijsku podršku i od toga imati višestruke koristi. Na taj način, oni mogu obezbediti da budžeti njihovih preduzeća i kompanija namenjeni razvoju zajednice budu transparentno usmereni na pitanja koja su im važna i na korisnike koji će ih adresirati na najbolji mogući način. Kroz lokalnu fondaciju, poslovni sektor, takođe, može obezbediti praćenje podržanih projekata i održivost rezultata tih projekata na duži rok. Ovo je posebno važno za mala i srednja preduzeća koja često imaju veliku želju da daju finansijsku podršku, ali nemaju dovoljno ljudskih resursa da odluče kad, kome i koliko donirati, i sa kakvim željenim rezultatima. Poslovni sektor lokalnim fondacijama ne mora donirati samo novac, može donirati i znanja, volontersko vreme zaposlenih i relevantne kontakte u zajednici. Mi zbog toga lokalne fondacije ohrabrujemo da u svoje redove uvek uključuju ljude iz poslovnog sektora kako bi, kroz njihov angažman, dobili relevantnu ekspertizu i u svoj rad uneli i malo preduzetničkog duha koji je često od ključne važnosti za prelazak na sve sledeće faze organizacionog rasta i razvoja.  

U kojim državama Zapadnog Balkana je osnovano najviše lokalnih fondacija?

Trenutno, lokalne fondacije postoje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Sve ove fondacije su različite u svojoj suštini i mi se, kroz ovaj program, najviše ugledamo na Fondaciju za mlade Obrenovca i Fondaciju tuzlanske zajednice. U Srbiji su od ranije prisutne tri lokalne fondacije u Obrenovcu, Novom Pazaru i Zaječaru, a kroz ovaj program smo izgradili i fondacije u Nišu, Staroj Pazovi i Pančevu. To je Srbiju stavilo na prvo mesto po broju lokalnih fondacija, dok se paralelno očekuje i registracija 5 lokalnih fondacija koje podržavamo u Bosni i Hercegovini. Svakako verujemo da ćemo kroz program, ne samo uspeti da lokalnim fondacijama pokrijemo značajan postotak teritorije Republike Srbije, već i da ćemo uspeti da to učinimo i u susednim zemljama, kako onim već obuhvaćenim programom, tako i onima koje tek planiramo da uključimo. 

Koje su sličnosti, a koje razlike u delovanju lokalnih fondacija u zemljama u regionu?

Sve lokalne fondacije u regionu su slične po tome što deluju u jednoj određenoj zajednici i nisu tematski usmerene već se bave svime što je od važnosti za njen razvoj. Veći deo njih te teme adresira kroz davanje finansijske podrške građanskim inicijativama. Ostale fondacije svoje aktivnosti sprovode samostalno ili se usmeravaju na upravljanje društvenim centrima koji služe kao mesto susreta za zajednicu. Finansiranje svojih programa obezbeđuju sa različitih strana - od pojedinaca, kompanija, dijaspore, lokalne samouprave, domaćih i međunarodnih donatora. Mi se u našem programu najviše fokusiramo na model lokalnih fondacija koje će u zajednici delovati, pre svega, kao donatori i koje će, kroz prikupljanje sredstava od pojedinaca i poslovnog sektora, razvijati lokalnu filantropiju i graditi mostove saradnje i poverenja među akterima iz različitih sfera društvenog života. Ovom modelu su najbliže Fondacija za mlade Obrenovca i Fondacija tuzlanske zajednice i obe su veoma aktivno uključene u program. 

Autor fotografije: Nemanja Knežević /Trag fondacija

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!