Finansijske usluge

“Mastercard” ukida kartice sa magnetnom trakom

Vodeća tehnološko-finansijska kompanija “Mastercard” najavila je da je odlučili da prestane sa izdavanjem kartice sa magnetnom trakom.

Do 2033. godine nijedna od “Mastercard”-ovih debitnih ili kreditnih kartica neće imati magnetnu traku, a banke u mnogim regijama, uključujući Evropu, biće u mogućnosti da izdaju kartice bez trake već od 2024. godine.

Velika Britanija je već 2006. prešla na kartično plaćanje uz pomoć čipa i PIN-a, koje je u širokoj upotrebi i širom ostatka Evrope, ali u SAD-u se još uvek koriste magnetne trake.

Iz “Mastercard”-a tvrde da kartice s čipom kao i nove biometrijske kartice koje koriste otiske prstiju nude veću sigurnost, prenosi RTV.

Pandemija je, kažu iz “Mastercard”-a, naglasila potrebu za različitim načinima plaćanja, a beskontaktno plaćanje koje se može izvršiti karticom ili telefonom povećalo se za više od jedne milijarde transakcija u prvom tromesečju 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Eksperisanje s biometrijskim sistemima plaćanja nastavlja se - od sistema koji omogućavaju plaćanja pomoću prepoznavanja lica do skenera za dlanove.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!