Proizvodnja hrane i pića

McDonald's se posle više od 30 godina povlači iz Rusije

Nakon više od tri decenije prisustva na ruskom tržištu, McDonald's je saopštio da nastoji da u potpunosti napusti Rusiju.

Takođe, gigant je saopštio da će tim povodom prodati sve kapacitete koje poseduje u ovoj državi.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu, brojne multinacionalne kompanije su od kraja februara privremeno obustavile poslovanje u Ruskoj Federaciji.

Jedna od tih kompanija bio je i McDonald's, iz kojeg su početkom marta saopštili da će privremeno obustaviti poslovanje u Rusiji do okončanja rata u Ukrajini.

Međutim, uzevši u obzir tok rata, ali i sve veći pritisak kako zaposlenih tako i aktivista, McDonald's je doneo odluku o potpunom povlačenju.

"Neki bi mogli da tvrde da je obezbeđivanje pristupa hrani i nastavak zapošljavanja desetina hiljada građana sigurno dobra i ispravna stvar. Međutim, nemoguće je zanemariti humanitarnu krizu izazvanu ratom u Ukrajini. Nemoguće je očekivati da zlatni luk (simbol kompanije) predstavlja istu nadu i obećanje koje nas je dovelo do ulaska na rusko tržište pre 32 godine", saopšteno je iz te kompanije, prenosi B92.

Prema pisanju medija, McDonald's planira da proda sve što ima na ruskom tržištu lokalnoj kompaniji koja će se verovatno baviti istom delatnošću, ali pod drugim imenom.

"Naši prioriteti sada uključuju nastojanje da se osigura da zaposleni McDonald's-a u Rusiji i dalje budu plaćeni do zaključivanja transakcije, te da zaposleni imaju osiguran posao i kod potencijalnog kupca", ističe se.

Inače, prvi McDonald's-ov restoran otvoren je u Rusiji u januaru 1990. godine, što je na neki način bio još jedan u nizu simbola kraja Hladnog rata i najave bolje saradnje između Rusije i zapadnih kompanija.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!