Društvo

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Ministarstvo kulture i informisanja, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, kao i da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Pretnje, napadi, pa čak i ubistva novinara i dalje se dešavaju u čitavom svetu, zbog čega je važno da se stalno i kontinuirano radi na prevenciji i podizanju svesti o nedopustivosti ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika. Svako demokratko društvo ima obavezu da ne samo na današnji dan, već stalno radi na stvoranju što bezbednijeg okruženja za rad novinara, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se dalje kaže: “Republika Srbija i Ministartsvo kulture i informisanja konkretnim aktivnostima doprinose poboljšanju stanja na medijskoj sceni i potpuno su posvećeni kreiranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije”.

Ministarstvo naglašava da je brza i efikasna reakcija nadležnih organa  izuzetno značajna u svim slučajevima pretnji i napada na novinare, a kažnjavanjem počinioca tih dela se šalje poruku da su napadi na novinare i medijske radnike nedopustivi.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je na samom početku svog mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020-2025, a formirana je  Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana, kao i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite. Takođe, u toku je rad na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

Predstavnici Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara se svakog meseca sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i potpredsednicom Gojković sastaju kako bi zajedno došli do najboljih rešenja koje se tiču bezbednog rada svih medijskih radnika, zaključuje se u saopštenju.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!