Razvoj

Mere daju rezultat - smanjena špekulativna ulaganja

Kineske nefinansijske direktne investicije u svetu pale su u periodu januar-oktobar 2017. godine za 40,9 odsto na godišnjem nivou, na 86,31 milijardu dolara.

To je sopštilo Ministarstvo trgovine, pošto vlasti nastoje da suzbiju, kako kažu, špekulativna ulaganja van zemlje.

Izlazne investicije su u oktobru smanjene za 29,6 odsto na godišnjem nivou, na 8,28 milijardi dolara, a agencija Rojters je izračunala na osnovu zvaničnih podataka, da je to manje u odnosu na pad od 42,5 odsto na godišnjem nivou iz septembra.

Investicije kineskih firmi u inostranstvu su oštro srezane, pošto Peking sprovodi strogu kontrolu odliva kapitala iz zemlje, prenosi Tanjug.

Kina kaže da će i dalje podsticati prave poslove van zemlje, ali je obećala da će ograničiti investicije u imovinu, hotele, zabavu, sportske klubove i filmsku industriju u inostranstvu, za koje sumnja da su špekulativne prirode i da imaju za cilj da zaobiđu stroge kontrole kapitala.

Najviši državni zvaničnici su nedavno naglasili da Kina želi da pojača ulaganja van zemlje i da ohrabruje kompanije da se šire na globalnom nivou, u skladu s nastojanjima Pekinga da igra veću ulogu u svetskoj ekonomiji.

Investicije u zemlji, uključujući i kinesku inicijativu "Put svile", obiman infrastrukturni plan koji bi povezao Aziju sa Bliskim istokom i Evropom, iznosile su tokom deset meseci ove godine 11,18 milijardi dolara, navelo je Ministarstvo privrede.

Ulaganja u projekat "Jedan pojas, jedan put" činila su 13 odsto ukupnih investicija, što je više od 8,3 odsto njihovog učešća u ukupnim projektima u istom periodu prošle godine, precizirano je u saopštenju ministarstva, dodaje Rojters.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!