Društvo

Merkelovu tužili za veleizdaju više od 1.000 puta

Od vrhunca izbegličke krize 2015. godine do sada protiv nemačke kancelarke Angele Merkel, podneto je više od 1.000 tužbi za veleizdaju.

Većina žalbi podnele su pristalice desničarske populističke stranke Alternativa za Nemačku, koja bi na izborima sledećeg meseca mogla da osvoji prve poslaničke mandate u federalnom parlamentu.

"Tužbe protiv kancelarke pokazale su se kao neosnovane", izjavila je portparolka kancelarije saveznog tužioca Frauke Keler. 

Odluka Merkelove da dozvoli ulazak u zemlju više od milion tražilaca azila 2015. i 2016. dovela je do pada popularnosti njene Hrišcansko-demokratske stranke, ali je njena lična popularnost u porastu sa smanjenjem intenziteta migrantskog talasa. 

Trenutno, Merkelova vodi u anketama ispred konkurenta iz Socijal-demokratske stranke Martina Šulca, ali je Alternativa za Nemačku dobila oko 32 odsto glasova na lokalnim izborima u gradu Biterfeld-Volfen, gde su pristalice ove stranke izviždale Merkelovu na predizbornom nastupu. 

Alternativa za Nemačku, koja okuplja ekstremne antimuslimanske i antiimigrantske pristalice, u anketama trenutno ima podršku 8 do 9 odsto građana.

 

Izvor: B92

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!