Razvoj

“Microsoft” iznad “Google”-a po tržišnoj vrednosti

Prvi put za tri godine “Microsoft”-ova tržišna vrednost prešla je “Google”-ovu i sada iznosi 753 milijarde dolara čime je postao treća najjača kompanija u sektoru. Ispred su “Apple” sa 923 milijarde i “Amazon” sa 782 milijardi dolara.

Međutim, to će verovatno biti samo privremeno, jer je “Google” već jednom prešao “Microsoft” 2012. godine, a od tada se dve kompanije stalno smenjuju na toj poziciji. Ipak, ovo pokazuje koliko je “Microsoft” poboljšao svoj položaj na tržištu i berzama tokom proteklih pet godina otkad je otišao bivši direktor Steve Ballmer.

“Microsoft”-ova cena deonica se i više nego udvostručila otkad ju je Satya Nadella preuzeo pre četiri godine. Nadella je preusmerio “Microsoft” na nove cross-platform tehnologije, oblak, veštačku inteligenciju i osigurao budućnost kvantnog računarstva i slušalica za mešovitu stvarnost. Osim toga, preuzeo je teret “Microsoft”-ovog neuspelog pokušaja sa Windows Phone mobilnim telefonima, pa se kompanija odmakla od Windowsa kao centralnog proizvoda.

Iako još kaska za “Apple”-ovom tržišnom vrednošću od 923 milijarde dolara i “Amazonom”, koji vredi 782 milijarde dolara, “Microsoft” nudi pozamašan i raznolik raspon proizvoda koji mu donose prihod. “Google” generiše približno 90 odsto svojih prihoda od oglašavanja, a iPhone čini oko 60 odsto ukupnog “Apple”-ovog prihoda. U najnovijem kvartalu kompanije Microsoft Windows, Surface i odel igara činili su otprilike 35 odsto prihoda, pri čemu je oblak zabeležio oko 30 odsto, a Office and productivity više od 30 odsto, prenosi tportal.

“Microsoft”-ova cena deonica sada je blizu 100 dolara. Neki analitičari smatraju da će se poslovanje sa uslugom oblaka udvostručiti u sledećih nekoliko godina i da će to pomoći kompaniji da se približi tržišnoj vrednosti od trilion dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!