Energetika

Mihajlović: U EPS-u mnogo problema, utvrditi odgovornost za nestanak struje i ispadanje sistema

„Oko 30 odsto sistema Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno 260 trafo-stanica nije u funkciji trenutno, a 9.000 korisnika u Srbiji nema struju, za šta je kriva uprava EPS-a”, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Pričamo o distributivnom sistemu koji očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan. Mislim na investicije koje su morale da se ulože u stubove, mrežu, rastinje je moralo da se seče, a ne samo gde je dostupno. Monteri su na terenu, lavovski se bore da danas svi dobiju struju", istakla je ministarka u izjavi RTS-u.

Dodala je da u svim oblastima energetike mora da se ulaže mnogo više, jer neulaganje jednom dođe na naplatu.

"To je jedan deo priče, drugi deo priče je unutar EPS-a. Imamo situacija da oko 30 odsto sistema nije u pogonu, to je jako mnogo. Država je obezbedila novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi. Sistem je jako osetljiv, mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad se završi, videćemo ko je u celom lancu napravio problem", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom za ovu energetsku krizu.

"Planiranje u sektoru energetike ne valja, pre svega u EPS-u. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi", rekla je ministarka.

Napomenula je da ima više odgovornih u lancu za ovu krizu, ali da je u ovom trenutku kriva uprava EPS-a.

Odgovarajući na pitanje hoćemo li imati dovoljno uglja za rad termoelektrana, Mihajlovićeva je rekla da ćemo "morati još više da radimo na tome".

Istakla je da su iz EPS-a mesecima unazad tvrdili da smo spremni za zimu, a onda se desilo da za pola sata sve ispadne iz sistema.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!