Razvoj

MMF: Dug domaćinstava ugrožava stabilnost

Zaduživanje omogućava domaćinstvima kupovinu robe i usluga, što podiže potrošnju i zaposlenost i doprinosi ekonomskom rastu

Rastući dug domaćinstava može pružiti brz podsticaj privrednom rastu, ali i povećati rizike od izbijanja finansijske krize na srednji rok, upozorio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

Dug domaćinstava je od finansijske krize 2008. godine do 2016. značajno porastao, skočivši sa nivoa od 52 odsto na 63 odsto BDP-a u razvijenim ekonomijama, prema danas objavljenom istraživanju vodećih ekonomista MMF-a, prenosi agencija Frans pres.

U zemljama u razvoju, dug domaćinstava je niži, ali je u istom periodu porastao sa 15 odsto na 21 procenata BDP-a.

"Viši dug domaćinstava povezan je sa većom verovatnoćom od izbijanja bankarske krize, posebno kada je dug već visok, kao i sa većim rizikom od pada cena akcija banaka", navodi se u izveštaju.

Zaduživanje omogućava domaćinstvima kupovinu robe i usluga, što podiže potrošnju i zaposlenost i doprinosi ekonomskom rastu, ali posle godinu ili dve taj odnos počinje da daje negativne efekte, ocenjuje MMF.

Dug domaćinstava u SAD je u drugom kvartalu ove godine probio pretkrizni nivo, dostigavši 12.800 milijardi dolara, prema podacima njujorškog ogranka američke Uprave federalnih rezervi.

 

Izvor: Tanjug
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!