Finansijske usluge

MMF: Moguća inflacija u SAD

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da bi dodatna fiskalna podrška u Sjedinjenim Državama mogla da poveća inflatorne pritiske.

Takođe, upozorio je da bi rizik od trajnijeg rasta cena mogao da izazove ranije povećanje kamatnih stopa nego što se očekivalo.

Veće američke kamatne stope bi zauzvrat mogle da dovedu do naglog pooštravanja globalnih finansijskih uslova i značajnog odliva kapitala iz ekonomija u usponu i zemalja u razvoju, navela je direktorka MMF-a Kristalina Georgieva, u blogu objavljenom uz izveštaj Fonda o zemljama G20.

Georgieva je ocenila da bi ubrzani oporavak SAD od kovid pandemije, čiji će rast, kako se očekuje, dostići 7,0 odsto u 2021. godini, doneo korist mnogim zemljama kroz povećanu trgovinu, ali da bi rastuća inflacija mogla da potraje duže od očekivanja.

MMF predviđa za ovu godinu globalni rast od 6,0 procenata.

Ukazuje da se i druge zemlje suočavaju s rastom cena robe i hrane, koje su dostigle najviši nivo od 2014, što milione ljudi dovodi u rizik od nedostatka hrane, navodi MMF u izveštaju.

Fond smatra da su globalni ekonomski izgledi i dalje neizvesni imajući u vidu razvoj pandemije i napredak vakcinacije, kao i mogućnost da rast inflacije bude "uporniji" nego što se očekivalo, prenosi RTV.

MMF je pozvao zemlje da nastave sa vođenjem prilagodljive monetarne politike, pomno prateći pri tome inflatorne rizike i finansijsku stabilnost.

U zemljama, poput SAD-a, u kojima se oporavak ubrzava "neophodno" je da se izbegne preterano reagovanje na prolazna povećanja inflacije, poručila je Georgieva.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!