Razvoj

MMF: Rat u Ukrajini će usporiti rast globalne ekonomije

Napad Rusije na Ukrajinu će uticati na celokupnu globalnu ekonomiju usporavajući njen rast i podižući inflaciju, ocenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF).

Kako navodi MMF, napad bi mogao da suštinski preoblikuje globalni ekonomski poredak na duži rok.
Zvaničnici MMF-a su već ranije rekli da očekuju smanjenje svoje ranije prognoze globalnog rasta od 4,4 odsto u 2022. U saopštenju objavljenom sinoć nagovestili su da će njihove prognoze regionalnog rasta takođe verovatno biti revidirane naniže.

MMF bi trebalo da objavi ažurirane prognoze 19. aprila.

Zemlje sa direktnom izloženošću u trgovini, turizmu i finansijama prema ratom zahvaćenim područjima, biće pod sve jačim pritiskom, upozorava MMF, navodeći povećani rizik od nemira u nekim regionima, počev od podsaharske Afrike i Latinske Amerike do Kavkaza i Centralne Azije.

Istovremeno, prehrambena nesigurnost će se verovatno dodatno pojačati u delovima Afrike i Bliskog istoka, gde zemlje poput Egipta uvoze 80 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine.

MMF je predvideo duboku recesiju u Ukrajini i Rusiji i upozorio da bi Evropa mogla da se suoči s poremećajem uvoza prirodnog gasa i širim poremećajima u lancu snabdevanja. Istočna Evropa, koja je prihvatila većinu od tri miliona izbeglica iz Ukrajine, imaće veće finansijske troškove kao rezultat.

Cene hrane i energije su glavni kanal prelivanjanja problema na zapadnu hemisferi, pri čemu će visoke cene robe verovatno znatno ubrzati već visoke stope inflacije u Latinskoj Americi, na Karibima i u Sjedinjenim Državama.

U Aziji će se najveće posledice osetiti među uvoznicima nafte u ekonomijama ASEAN-a, Indiji i pograničnim ekonomijama, uključujući neka pacifička ostrva, dok bi nove subvencije za gorivo mogle da ublaže uticaje u Japanu i Koreji, saopštio je MMF.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!