Izvoz

Moguće potpisivanje novog trgovinskog sporazuma sa Japanom - Koji su glavni aduti za izvoz Srbije?

Žitarice, smrznuto voće i povrće, med, kao i IT rešenja u oblasti poljoprivrede glavni su proizvodi koje su srpski privrednici predstavili kompanijama iz Japana, čiji su predstavnici sa premijerom te zemlje Šinzo Abeom boravili u Srbiji, rekao je sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom u PKS Nenad Đurđević.

Đurđević je nedavno izjavio da su na sastanku predstavljene mogućnosti međusobne saradnje kompanija iz dve zemlje, a razgovaralo se o japanskom uvoznom tarifnom sistemu, kao i o mogućnosti potpisivanja novog trgovinskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, ova poseta mogla bi da znači i ukidanje nekih japanskih tarifa za naše privrednike, a postoji šansa za potpisivanje novog trgovinskog sporazuma sa Japanom, jer se još radi po sporazumu iz 1959. godine, kaže.

Podsetimo, japanski premijer, Šinzo Abe, boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji, u okviru koje je održan i poseban sastanak predstavnika 16 japanskih globalnih kompanija, koje su došle uz japansku delegaciju, i 36 kompanija iz Srbije. Osim što su predstavljeni izvozni potenicjali naše zemlje, razgovaralo se i o privlačenju investicija iz Japana u Srbiju. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!