Finansijske usluge

Na pomolu stvaranje jedne od najvećih banaka u Evropi – “UniCredit” planira spajanje sa “Commerzbank”

Italijanski bankarski gigant “UniCredit” nedavno je poslao poruku zvaničnom Berlinu da je zainteresovan za eventualno spajanje sa “Commerzbank”-om, koja je delom u državnom vlasništvu, što je kombinacija, koja bi dovela do stvaranja jedne od najvećih evropskih banaka, doznaje Reuters od dve osobe upoznate sa slučajem.

Najveća italijanska banka, koja traži potencijalne partnere u Evropi, signalizirala je svoju zainteresovanost za preuzimanje celokupnog udela do koga bi moglo doći u naredne dve godine, kada “UniCredit” okonča restrukturiranje, dodali su izvori. Niz prepreka, uključujući moguću nemačku zabrinutost oko ustupanja jednog od glavnih zajmodavaca stranom kupcu, moraće da se prevaziđu pre bilo kakvog dogovora.

'UniCredit” banka je bila u kontaktu s nemačkim ministrom finansija", tvrdi jedan od izvora, dodajući da je vlada bila otvorena za prodaju, ali “Commerzbank” nije pokazivao nikakav interes. Iz nemačkog Ministarstva finansija je saopšteno da je poznat stav vlade da ne želi trajno da zadrži udeo u “Commmerzbanci” i da želi da ostvari dobar posao za poreske obveznike.

Inače, italijanski zajmodavac već ima u vlasništvu jednu od najvećih nemačkih banaka, HVB.

“UniCredit bank”, s tržišnom vrednošću od gotovo 40 milijardi evra, tri puta je vredniji od “Commerzbanke”. Njihovo spajanje dovelo bi do stvaranja jedne od najvećih evropskih banaka, što je u skladu s ciljem Evropske centralne banke (ECB) da se bankarski sektor konsoliduje. “UniCredit” je prošlog meseca objavio da je ostvario najveću kvartalnu dobit u poslednjih deset godina, dodajući da je najgore prošlo za bankarski sektor u Italiji, koji je dugo smatran najslabijom finansijskom karikom evrozone.

Izvor:Reuters

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!