Svet građevinarstva-nekretnina

Na prodaju idu “Sava centar” i “Beograđanka”

Grad Beograd oglasiće prodaju kongresnog kompleksa Centar "Sava" i za njega će tražiti najmanje 25 miliona evra.

Novi vlasnik će u narednih pet godina morati u obnovu da uloži dodatnih 50 miliona evra i da priloži bankarsku garanciju koja će se aktivirati ako ne ispuni taj uslov.

Kako prenosi današnja Politika, Budući vlasnik neće smeti da menja namenu, jer je zdanje arhitekte Stojana Maksimovića u postupku upisa u katalog kulturnih dobara. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za “Politiku” da je Grad sa Centrom "Sava" samo na gubitku, ali da je neophodan gradu, zbog čega novi kupac neće moći da mu menja namenu.

"On je od ključne važnosti za razvoj kongresnog turizma budući da takvi turisti dnevno troše dvostruko više novca od običnih. Novi vlasnik imaće obavezu da po povlašćenim cenama ustupa taj prostor gradu za određene manifestacije poput Festa", rekao je Vesić.

On je dodao i da će Grad do kraja januara da oglasi i prodaju palate "Beograd" jer je sa tim objektom takođe na gubitku.

"Od poreza na imovinu godišnje bismo mogli da prihodujemo oko milion evra", rekao je Vesić. Popularna "Beograđanka" je, takođe, pod zaštitom i da novi kupac ne bi smeo da je ruši.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!