Propisi

Na Regionalnom portalu privrednih registara Jugoistočne Evrope objavljeni podaci o kompanijama BiH-Republike Srpske

Na Regionalnom portalu privrednih registara jugoistočne Evrope (Business and Financial Data Exchange of Southeast Europe -BIFIDEX) objavljeni podaci Agencije za posredničke informatičke i finansijske usluge (APIF) sa statusnim i podacima iz finansijskih izveštaja za oko 60.000 registrovanih privrednih subjekata iz Republike Srpske.

Regionalni portal BIFIDEKS je digitalna platforma koja predstavlja jedinstvenu tačku pristupa zvaničnim i ažurnim podacima o registrovanim privrednim subjektima i pravnim licima, koja trenutno povezuje zvanične registre Srbije, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine- Republike Srpske, dok se do kraja godine planira objavljivanje podataka iz Crne Gore.

Uspostavljanje i razvoj Regionalnog portala BIFIDEKS finansijski je podržala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Fond za dobro upravljanje Ujedinjenog Kraljevstva (UK GGF), koji trenutno pruža finansijsku podršku za priključivanje Portalu svih registarskih institucija jurisdikcija Zapadnog Balkana.

Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre (APR) i predsednik Upravnog odbora Regionalnog portala BIFIDEKS, izrazio je zadovoljstvo što su se četiri zemlje Zapadnog Balkana već priključile portalu i izjavio: „Poslovnoj zajedinici su preko Regionalnog portala dostupni podaci oko 1,5 miliona registrovanih privrednih subjekata i pravnih lica prema statusima u kojima se ta lica vode u zvaničnim registrima (aktivan, u likvidaciji, u stečajnom postupku, obrisan).

Osim podataka o trenutnom stanju u registru, zainteresovanim korisnicima su na raspolaganju i istorijski podaci o privrednim subjektima i pravnim licima, koji predstavljaju informacije od velikog značaja sa stanovišta transparetnosti poslovanja u regionu”.

Kao predsedavajući UO Regionalnog portala BIFIDEKS, Lučić je istakao da je nastavljena implementacija velikog regionalnog projekta povezivanja, uprkos pojavi pandemije virusa covid-19 i objavio planove da se podaci svih registarskih institucija Zapadnog Balkana tehnički integrišu na Portal tokom 2020. godine.

„Preko BIFIDEKS portala biće omogućen širok opseg poslovnih informacija i usluga, čiji je cilj pružanje podrške prekograničnoj trgovini i poslovanju, kao i unapređenje investicione klime u regionu Zapadnog Balkana,” zaključio je on.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!