Projekti

Na sajmu PLMA dogovoreni poslovi vredni tri miliona evra

Predstavnici kompanija iz Srbije koje su učestvovale na Međunarodnom sajmu robnih marki „PLMA“ u Amsterdamu održali su skoro 500 bilateralnih razgovora i sastanaka sa potencijalnim poslovnim partnerima i, prema prvim analizama, dogovorili izvozne poslove vredne oko tri miliona evra.

Većina zainteresovanih partnera je iz zemalja EU, regiona Zapadnog Balkana, Rusije i Zajednice nezavisnih država, kao i iz Izraela, Egipta, Libana. Za uvoz prehrambenih proizvoda iz Srbije zainteresovani su SAD, Brazil, Kanada. Održani su sastanci sa predstavnicima vodećih svetskih trgovinskih lanaca kao što su: „Albert Heijn BV“, Holandija, „Axfood“, Švedska, X5, Rusija, „Edeka“, Nemačka, „Ahold“, Holandija.

Nastup privrednika na sajmu PLMA 21. i 22. maja tradicionalno su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS). U okviru Nacionalnog štanda Srbije površine 135 m², u hali Evropa Plaza 14, rezervisanoj za prehrambene proizvode predstavilo se 15 kompanija: „ITN Group“ – Beograd, „Master Fruits“ – Beograd, „Hibrid“ – Beograd, „Laki“ – Arilje, „Jaffa“ – Crvenka, „Venac“ – Stara Pazova, „“Agranela“ – Valjevo, „MIN Commerce“ – Beograd, „Fruitica”- Čantavir, „PIP“-Novi Sad, „Packom International“-Beograd, „Alpis“-Kovin,“Par Pak“-Zemun, „Konlid“-Nova Pazova i „Carnex“-Vrbas.

„Sve je više srpskih kompanija zainteresovano da se predstave kao izlagači na sajmu PLMA  na Nacionalnom štandu Srbije. Ove godine imali smo sedam novih kompanija. Planiramo da sledeće povećamo izložbeni prostor i očekujemo nove izlagače“, rekla je Zorana Delić iz Centra za organizaciju sajmova PKS. Za srpske kompanije zainteresovane da izvoze svoje proizvode pod robnim markama, sajam je bio šansa za nove poslovne kontakte i mogućnost da uđu u globalne, vodeće, maloprodajne lance, dodaje Delić.

„PLMA“ (www.plmainternational.com) više od 30 godina predstavlja vodeće mesto na kome se susreću proizvođači sa predstavnicima najvećih maloprodajnih lanaca. Ove godine sajam je posetilo preko14.000 stručnih posetilaca iz više od 110 zemalja. Izloženi proizvodi  na sajmu uključivali su  svežu, zamrznutu i rashlađenu hranu, suve namirnice i pića, kao i neprehrambene kategorije, uključujući kozmetiku, preparate za zdravlje i lepotu, kućne potrepštine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!