Finansijske usluge

Nacionalna banka Švajcarske povlači iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka

Nacionalna banka Švajcarske je u maju 2020. godine, na svom zvaničnom sajtu, najavila da će u prvoj polovini 2021. godine povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka (serija puštena u opticaj u periodu 1995. – 1998.), pri čemu će tačan datum povlačenja najaviti dva meseca ranije.

Preporučujemo da se novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju za dinare, konvertuju u drugu valutu (evro, američki dolar itd.) ili zamene za opticajne novčanice švajcarskog franka (deveta serija novčanica švajcarskog franka puštena u opticaj u periodu 2016. – 2019.), i to što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom, kao opticajnih novčanica,  i pre nego što one zaista postanu vanopticajne. Banke i ovlašćeni menjači postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama i to pre nego što postanu vanopticajne.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja (do drugačije odluke), a na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije novčanica švajcarskog franka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica realizovano u devetoj seriji, čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

Napominjemo da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije puštena u opticaj.

Za detaljne informacije, posetiti sajt Nacionalne banke Švajcarske

https://www.snb.ch/en/iabout/cash

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!