Projekti

Nacionalno takmičenje u oblasti sajber bezbednosti Serbian Cybersecurity Challenge (SCC) održaće se 28. septembra u Beogradu

Da li ste znali da je, prema izveštaju FBI, sajber kriminal povećan za 300 % od izbijanja pandemije i da će, prema procenama eksperata, gubici izazvani hakerskim napadima uskoro dostići vrtoglavu cifru od 10.5 triliona dolara godišnje?

Predstavnici nadležnog ministarstva u Crnoj Gori smatraju da je kreiranje virusa kojim je izvršen nedavni sajber napad na ovu državu koštalo oko 10 miliona dolara. Hakerski napad na Republički geodetski zavod u junu ove godine jasno je pokazao da je i naša zemlja na meti hakera te da je neophodno da se ovom problemu pristupi mnogo ozbiljnije.

Ključni akteri u oblasti sajber bezbednosti u Srbiji, odavno svesni ove opasnosti, pokrenuli su 2015. godine neformalnu zajednicu poznatu kao „Petnička grupa“ koja je formalno registrovana kao Fondacija
„Mreža za sajber bezbednost” 2020. godine. Fondacija predstavlja platformu za diskusiju i sprovođenje aktivnosti usmerenih ka unapređenju sajber bezbednosti u Srbiji, a čine je entuzijasti iz svih sektora (javnog, privatnog, akademskog i nevladinog, kao i nezavisni eksperti) koji potpuno volonterski rade na izgradnji i jačanju kapaciteta u ovoj oblasti.

Izuzetno posvećena popularizaciji sajber bezbednosti među mladima, Fondacija od ove godine sprovodi program „Sajber heroj“ među srednjoškolcima i studentima iz cele zemlje - kroz vannastavni rad,
posebne/specijalizovane, visokostručne treninge i učešće na takmičenjima. Stotine novih sajber heroja stasava uz aktivno učešće i podršku državnih organa i institucija, privrede, akademskog sektora, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih aktera. Strateški partner programa je Misija OEBS u Srbiji, a podršku programu su dali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, RATEL, Nacionalni CERT i Bezbednosno-informativna agencija.

 

 

U okviru programa „Sajber heroj“ organizuje se i nacionalno takmičenje u oblasti sajber bezbednosti Serbian Cybersecurity Challenge (SCC). Ovogodišnje takmičenje je treće po redu, a prvo u organizaciji
Fondacije „Mreža za sajber bezbednost”. Kvalifikacije za ovogodišnje takmičenje održane su u martu u pojedinačnom formatu, uz učešće studenata i srednjoškolaca iz cele Srbije.
Najbolji među njima, podeljeni u 16 timova, odmeriće snage u sredu, 28. septembra 2022. godine u Srpsko-korejskom informatičko-pristupnom centru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (SKIP Centar) u Beogradu, Dobrinjska 11. Nadmetaće se u rešavanju 10 izazova iz sajber bezbednosti u
formi tzv. „osvajanja zastave” (CTF – Capture the Flag) ili u ulozi napadača/odbrane neke realistične IKT infrastrukture (Red Team/Blue Team).

Zadaci su modelovani prema incidentima/ranjivostima iz stvarnog sveta. Sve učesnike očekuju vredne nagrade koje obezbeđuju brojni sponzori.

 

Fondacija je posebno ponosna što je ove godine, po prvi put, odobreno učešće Nacionalnog tima na sedmom Evropskom takmičenju u sajber bezbednosti, European Cyber Security Challenge, koje organizuje Agencija EU za sajber bezbednost ENISA i koje se ove godine održalo u Beču od 13. do 16. septembra. Desetoro naših mladih stučnjaka iz sajber bezbednosti imalo je priliku da se takmiči sa drugim nacionalnim timovima iz Evropske Unije i sa drugih kontinenata. Odlazak na ovo takmičenje omogućila je kompanija A1.
Predstavljanje Nacionalnog tima Srbije možete pogledati ovde: https://www.youtube.com/watch?v=ap-jT_rIQHs

Pored gostovanja srpskog Nacionalnog tima na ovogodišnjem evropskom takmičenju, ENISA je ponudila Fondaciji da kandiduje dva predstavnika (jednog mladića i jednu devojku) koji će kroz ciklus treninga I priprema imati priliku da se kvalifikuju za Team Europe koji će se sledeće godine takmičiti na međunarodnom takmičenju iz sajber bezbednosti International Cyber Challenge (ICC) 2023. Našim kandidatima Ani Batranović i Mirku Nikiću želimo puno uspeha u ovom procesu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!