Energetika

Nafta blizu 50 dolara, pao broj aktivnih bušotina u SAD

Nafta se trgovala po ceni od oko 50 dolara za barel, što je vrlo blizu tromesečnog maksimuma, nakon što je dodatno smanjeno bušenje u SAD-u, što je znak da globalni višak ponude splašnjava.

Cena američke WTI nafte na terminskom tržištu je skliznula naniže za 0,5 odsto, nakon rasta od 5,1 odsto prošle nedelje, izveštava agencija "Blumberg". 

WTI nafta za isporuku u oktobru trgovana je na robnoj berzi u Njujorku u padu za 26 centi na 49,63 dolara za barel, u 13:14 časova po londonskom vremenu. Američka nftna referenca je 14. septembra dostigla cenu od 50,50 dolara, što je najviši nivo od 25 maja. Ukupan obim trgovanja bio je na nivou 100-dnev nog proseka. 

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u novembru je takođe oslabila za 26 centi na 55,36 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je prošle nedelje ojačala za 3,4 odsto. 

Broj naftnih bušotina u SAD je smanjen za sedam na 749, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz", objavljenim u petak. Naftaši nisu uveli u proizvodnju ni jednu dodatnu pumpu za naftu tokom proteklih pet nedelja, a u avgustu su čak zabeležili prvi mesečni pad od maja 2016. 

Smanjenje broja bušotina su zabeležila sva četiri američka naftna basena, mada u tome prednjače teksaški Igl Ford i Permski basen. 

Američka proizvodnja sirove nafte u ovoj godini je u proseku iznosila oko 9,23 miliona barela dnevno, prema podacima vlade.

 

Izvor: b92

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!