Društvo

Nagrađeni najuspešniji autori osme žirirane izložbe "100 žena - 100 minijatura"

Nagrade su uručili ambasador Kanade DŽajlz Norman, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković

Marija Paunović Čontoš i Katarina Mandić iz Pančeva, Slavica Stošić iz Loznice i Gorana Vukas iz Inđije dobitnice su nagrada na VIII žiriranoj izložbi „100 žena – 100 minijatura“  za najbolje rukotvorine izrađene tehnikama veza i zlatoveza, ručno valjane vune, tkanja, heklanja i necanja, kao i u kategoriji inovacija.

Prvi dobitnik nagrade u kategoriji "Mladi autor", je Slobodan Mitrović iz Bele Palanke. Nagrade su im dodeljene u rezidenciji ambasadora Kanade DŽajlza Normana, domaćina izložbe, na kojoj je predstavljeno 113 eksponata od 53 autora iz 20 gradova širom Srbije. Domaćin je istakao značaj programa za osnaživanje žena i očuvanje nasleđa, poput inicijative za upis tri ćilima iz Srbije na svetsku listu nematerijalnog nasleđa.

Gradonačelnik Zoran Radojičić, istakao je na izložbi da su tradicija i ovaj vid umetnosti koji naše žene kroz vekove prenose, nešto što je izuzetno važno za našu kulturu.

"Svaki deo Srbije kroz ovu umetnost nosi genetsku osnovu onoga svega što smo kroz vekove imali, i to izuzetno puno znači svakom čoveku iz Srbije. Ova izložba je dokaz da će se tradicija na pravi način prenositi i na nove generacije", zaključio je u svom izlaganju Radojičić.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović, koja je goste upoznala sa eksponatima i motivima, istakla je cilj izložbe da prikaže izuzetnost autora u tradicionalnim tehnikama jer nasleđe živi u savremenom stvaralaštvu rukotvorina.

"Minijature i rukotvorine Etno mreže trenutno se nalaze i u našem paviljonu u Dubaiju na svetskoj izložbi "Dubai Ekspo 2020", dok će stalna postavka uskoro biti dostupna u izložbenom prostoru u Bulevaru Kralja Aleksandra", istakla je Jovanovićeva.

Izložbi je prisustvovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je pozdravila svaki napor da se ženama pomogne, dodajući da je "tradicija prošlost koja živi u sadašnjosti i da bi živela ona mora kontinuirano da osluškuje šta je to iz sadašnjosti potrebno, a Etno mreža je kroz inovacije prepoznala šta je potrebno da bismo je očuvali".

Izložbu "100 žena - 100 minijatura", organizovala je Etno mreža u saradnji sa NALED-om, gradom Beogradom i Turističkom organizacijom Vojvodine, a uz podršku ambasade Kanade i korporativnih pokrovitelja.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!