Obrazovanje i posao

Najbogatiji Rus ulaže u online obrazovanje

Najbogatiji čovek Rusije, Aleksej Mordašov, stekao je bogatstvo vredno 18,5 milijardi dolara radeći u industriji čelika, a sada želi da se posveti obrazovanju novih generacija preduzetnika.

Najveći akcionar u PJSC Severstal i drugi najveći ruski proizvođač čelika, u želji da diverzifikuje svoje investicije, planira da uloži svoje vreme i novac u online obrazovanje, zapošljavanje i finansiranje startap kompanija.

"Naš cilj je da stvorimo platformu, ekosistem koji će pomoći osobi da razvija svoju karijeru, od vrtića do penzije", rekao je Artem Kumpel, čelnik ove organizacije.

Tehnološki napreci u automatizaciji, robotici i veštačkoj inteligenciji ubrzavaju promene u poslovanju i dostuposti radne snage širom sveta. Pored toga, ove promene ukidaju neke poslove i potiskuju mnoge da se ponovo usavršavaju u oblasti ekonomije znanja. O tome najbolje govori podatak da je globalna potrošnja na obrazovanje premašila 5 triliona dolara u 2014. godini, dok digitalno učenje obuhvata samo 2 posto tržišta.

Zato "Severgroup" nastoji da izgradi portfolio onlajn obrazovnih, kadrovskih konsultanata i agencija za zapošljavanje, kako bi pružio usluge obuke i razvoja karijere. "Severgroup" je ostvario prvu akviziciju u februaru, kupivši kontrolni udeo u online platformi "Remontnik.ru", da bi se u julu proširio kupovinom platforme za optimizaciju zapošljavanja "Potok.io", a zatim uzeo i udeo u online platformi "Netologi Group". Indeks Billionaires Bloomberg-a vrednuje ove internet startape na oko 55 miliona dolara.

Mordašov nije postavio finansijska ograničenja za ovu vrstu ulaganja i želi da u narednih 5 do 7 godina podigne godišnji prihod na nekoliko milijardi dolara, a svom  portfelju do kraja godine može dodati još dve kompanije.

„Kao što je Amazon.com Inc. postao onlajn prodavnica za sve od igle do lokomotive, tako mi želimo  postati tržište u oblasti tehnologije, ljudskih resursa i obrazovanja", rekao je Kumpel.

 

Izvor: Bloomberg

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!