Finansijske usluge

Najveće kineske banke suspendovale finansijske transakcije za Severnu Koreju

Filijale najvećih banaka u Kini suspendovale su finansijske transakcije za Severnu Koreju, što ukazuje na to da je Peking pojačao mere protiv Pjongjanga ranije nego što se očekivalo.

Zaposleni u filijalama banaka u Pekingu i pograničnom gradu Janđi - glavnom trgovinskom i transportnom centru između dve susedne zemlje - rekli su da su njihove banke zabranile Severnokorejcima otvaranje novih računa, a neke su čak počele da zatvaraju postojeće račune. 

Ograničenja su uvedena mnogo pre nego što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sinoć jednoglasno odobrio nove sankcije prema Pjongjangu, nakon najnovijeg i najvećeg nuklearnog testa koji je izvela ta zemlja. 

Službenici u nekoliko filijala velike kineske bankarske "četvorke" - Industrijske i komercijalne banke Kine, Poljoprivredne banke Kine, Bank ov Čajna i Kineske građevinske banke - potvrdili su uvođenje finansijskih restrikcija za klijente iz Severne Koreje. Njihovi računi su zamrznuti, što znači da ne mogu da povlače novac.

"Oni više ne mogu da koriste svoje račune u Janđiju, kao ni naše usluge... Već smo počeli da ih obaveštavamo o otkazivanju računa. Omogućili smo im da sami otkažu račune. Ako to ne žele, onda im nećemo dozvoliti da ih koriste", kažu zaposleni.

 

Izvor: B92

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!