Društvo

Najveći projekat uz učešće dece i omladine u Beču ikada

Oko 10.000 dece i omladinaca će u glavnom gradu Austrije narednih meseci na radionicama diskutovati o svom gradu, a rezultati će završiti u strategiji koju Grad priprema za kraj 2019. godine.

„Šta vam se dopada u gradu? Šta vam se manje dopada? Šta treba promeniti i kako treba da izgleda Beč u kojem ti želiš da živiš? To su pitanja o kojima će deca i omladinci u Beču diskutovati narednih meseci na brojnim radionicama u čitavom gradu.

„Werkstadt Junges Wien“ je najveći projekat ikada započet u Beču na kojem učestvuju deca i omladinci. Svuda tamo gde ima dece i omladine – u vrtićima, školama, omladinskim centrima, udruženjima itd. od februara do aprila deca će zajedno sa pedagozima, socijalnim radnicima i volonterima raditi na tome da predstave kako bi želeli da se Beč razvija po njihovoj meri.

„Deca i omladina čine Beč življim, raznovrsnijim i mladim. Sa ovom inicijativom želimo da decu i omladinu još više uključimo u kreiranje njihove budućnosti“, kaže gradonačelnik Beča Mihael Ludvig. „Deca i omladinci su eksperti u onome što njih zanima“, ističe član gradskog veća za omladinu Jirgen Černohorski.

Foto: PID/Martin Votava

Beč je demografski viđeno najmlađa austrijska pokrajina. Skoro svaki peti Bečlija je 2018. godine bio ispod 19 godina. To je više od 360.000 dece i omladinaca. „Beč se poslednjih 50 godina od jednog sve manjeg i starijeg grada razvio u mladu i perspektivnu metropolu. Krajnje je vreme da čujemo decu i omladinu, kako grad sa njihovog gledišta za 20 ili 50 godina treba da izgleda“, kaže gradonačelnik.

Cilj ove inicijative je da se u više od 500 radionica uključi najmanje 10.000 dece.

Rezultati radionica biće analizirani do leta i postavljeni kao osnova za razvoj strategije za decu i omladinu Grada Beča. Teme koje deca i omladinci budu obradili biće do sredine 2019. godine predstavljeni a do kraja godine biće sastavljena planirana strategija i dostavljena u Skupštinu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!