Berza

Nakon višegodišnjeg lošeg poslovanja, porasle akcije “Adidasa”

Akcije jedne od najvećih sportskih marki “Adidas” porasle su u sredu za 8,7 odsto nakon što su dan pre iz kompanije najavili otkup svojih akcija u vrednosti 3 milijarde evra do 2021. godine.

Uz pozitivne berzanske rezultate, “Adidas” za 2018. godinu ima optimistične prognoze rasta deviznog prihoda od 10 odsto i operativne marže do 10,5 odsto, a očekuju i maksimalnu dobit od 1,68 milijarde evra, prenosi Reuters.

Akcije “Adidas Grupe” pale su za 15 odsto u zadnjih šest meseci, a višegodišnje loše poslovanje pripisuje se snažnoj konkurenciji u SAD-u i lošoj prodaji marke Reebok, koja je deo “Adidas grupe”. Pozitivni rezultati poslovanja počeli su kada je funkciju izvršnog direktora “Adidas grupe” preuzeo Kasper Rorsted i stavio snažniji naglasak na profitabilnost kompanije.

Analitičari iz Hauck & Aufhaeusera smatraju da će se snažni rezultati, koje “Adidas” pokazuje  nastaviti, a dobre rezultate pripisuju „povećanju online prodaje i pozitivnim efektima sponzorisanja Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji ove godine”, prenosi MarketWatch.

Iz “Adidasa” su potvrdili da je online prodaja u 2017. godini porasla za čak 57 odsto, ali Rorsted umanjuje značaj svetskog prvenstva na poslovanje tvrdeći da fudbal čini tek desetinu ukupne prodaje “Adidas grupe”. „Prošla su vremena kada je jedan sportski događaj mogao imati veliki doprinos rastu kompanije”, dodao je.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!