Društvo

Nataša Kandić nominovana za Nobelovu nagradu za mir

Predsednik Helsinškog komiteta u SAD kongresmen Rodžer Viker i član Doma za spoljne poslove Kongresa SAD Eliot Endžel nominovali su osnivačicu Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda Natašu Kandić i FHP za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.

"Više od 25 godina, FHP se bori za pravdu za žrtve ratnih zločina i protiv ekstremnog nacionalizma i etničkih tenzija na Zapadnom Balkanu", navodi se u tekstu nominacije, objavljene na sajtu Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi Helsinškog komiteta u SAD.
 
Dodaje se da je temeljito dokumentovanje ratnih zločina, koje je obavio FHP, postalo od esencijalnog značaja za obezbeđivanje pravde, kako za Međunarodni krivični sud za ratne zločine u Hagu, tako i za nacionalne sudove za ratne zločine.
 
"Glavni počinioci, uključujući političke i vojne lidere, prvi put od Drugog svetskog rata odgovarali su pred međunarodnim pravosuđem. Preživele žrtve i traumatizovane zajednice u kojima su živele dobile su priliku za obnovu. Zemlje regije bile su ohrabrene da se pridržavaju vladavine zakona i da prihvate nasleđe strašne prošlosti", navodi se u obrazloženju.
 
U tom tekstu se navodi da je u Srbiji bilo previše onih koji su odbijali da prihvate činjenice o počinjenim ratnim zločinima i demonizovali žrtve, dok je većina stanovništva ćutala, ali da je FHP, pod vođstvom Nataše Kandić, javno govorio o zločinima.
 
Dodaje se da danas Nataša Kandić ostaje inspiracija za nove generacije mladih profesionalaca koji vode FHP.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!