Proizvodnja hrane i pića

Naučnici iz Nestlé-a predstavili najnovija istraživanja na konferenciji o ishrani

Prošle nedelje, Evropska konferencija o ishrani okupila je vodeće stručnjake u renoviranom Sava centru. Stručnjaci kompanije Nestlé predstavili su načine na koje nauka može doprineti balansiranoj ishrani i održivim prehrambenim sistemima.

Nutricionisti, istraživači i naučnici iz oblasti zdravlja iz cele Evrope razmenjivali su najnovija istraživanja, aktuelne preporuke i trendove u oblasti ishrane na 14. Evropskoj konferenciji o ishrani, održanoj od 14. do 17. novembra u beogradskom Sava centru.

Evropska konferencija o ishrani je četvorogodišnji događaj koji organizuje Federacija evropskih društava za ishranu (FENS). Tema ovogodišnje konferencije bila je “Hrana, ishrana i zdravlje: naučna saznanja bliža praktičnoj primeni”. S tim u vezi, stručnjaci iz Nestlé Organizacije za istraživanje i razvoj održali su na ovom događaju nekoliko predavanja, ujedno organizujući edukativnu radionicu.

U saradnji sa vrsnim istraživačima različitih evropskih univerziteta i stručnjaka iz Nestlé Organizacije za istraživanje i razvoj, kompanija je organizovala dva naučna simpozijuma da bi istražili različite naučne perspektive u ishrani i zdravlju.

Prvi simpozijum bio je posvećen istraživanju u vezi sa personalizovanim jelovnicima i preciznom ishranom, istražujući njihov potencijal za pomoć pojedincima u ispunjavanju preporuka za ishranu. Različiti stručnjaci istakli su uticaj genetike i metaboličkih faktora na reakcije na hranu, kao i dugoročne efekte ishrane na zdravlje. Elin van der Bik, direktorka Nestlé Instituta za naučna istraživanja, naglasila je važnost prilagođavanja hrane i dijeta ljudima tokom različitih životnih faza, uključujući trudnoću i dojenje.

Drugi simpozijum bio je posvećen transformaciji prehrambenih sistema ka održivoj ishrani, kako bi se prehranila rastuća svetska populacija, rešavajući izazove populacije i izazove manje uhranjenosti. Naučni stručnjaci pružili su uvid u izazove i mogućnosti koje proizilaze iz dijeta obogaćenih biljem, istražujući potencijal za naučno utemeljene inovacije hrane koje podržavaju ljudsko i planetarno zdravlje. Dr. Rajan Karvaljo, šef istraživanja u Nestlé-u, naglasio je potrebu za pažljivim procenjivanjem kvaliteta proteina i faktora koji mogu smanjiti hranljivu vrednost, istovremeno se fokusirajući na stvaranje iskustva potrošača na pozitivan način.

,,U Nestlé-u smo fokusirani na istraživanja i implementaciju novih saznanja koja doprinose rešavanju izazova u ishrani, uključujući potrebu za pristupačnijom ishranom, borbu protiv deficita mikronutrijenata, promovisanje balansiranih dijeta i prelazak ka održivim prehrambenim sistemima. Kao deo našeg pristupa, aktivno učestvujemo na naučnim konferencijama poput Evropske konferencije o ishrani, što nam omogućava da se angažujemo u značajnim diskusijama i deljenju znanja o najnovijim naučnim saznanjima sa ključnim akterima i istraživačima koji rade u oblasti ishrane”, izjavila je dr Petra Klasen Viger, globalna naučna savetnica za ishranu i zdravlje u Nestlé Organizaciji za istraživanje i razvoj, koja je predsedavala oba naučna simpozijuma.

Pored toga, Nestlé je organizovao radionicu namenjenu studentima i mladim profesionalcima, pružajući priliku za direktnu interakciju i umrežavanje. Ova sesija predstavljala je dragocenu priliku za njih da istraže mogućnost za razvoj karijere i prakse u oblasti nauke i tehnologije, fokusirane na razvoj novih proizvoda koji su ne samo ukusni i hranljivi, već i pristupačni i održivi.

Nestlé i na lokalnom nivou sprovodi inicijative kako bi usmerio građane ka prehrambenim izborima koji su dobri i za zdravlje i za planetu. S tom idejom je predstavio Vege vodič koji će pomoći u planiranju obroka svima koji žele pređu na izbalansiranu ishranu gde će se uključiti više namirnica biljnog porekla.

Srbija će postati i značajan centar proizvodnje obroka na biljnoj bazi, jer Nestlé uskoro otvara fabriku u Surčinu u kojoj će se proizvoditi njegov brend Garden Gourmet.

Više detalja o konferenciji možete pronaći ovde: https://fens2023.org/ 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!