Softver

Naučnici otkrili kako da “učitaju znanje direktno u mozak”

Učitavanje znanja direktno u vaš mozak, baš kao u sci-fi klasiku Matriks, uskoro bi moglo da oduzima onoliko napora koliko i padanje u san, smatraju naučnici.

Istraživači tvrde da su razvili simulator koji može da učitava informacije direktno u mozak osobe i na taj način nauči novim veštinama u kraćem vremenskom periodu. Oni veruju da bi to mogao da bude prvi korak u razvoju naprednog softvera koji će učiniti instant učenje u Matriks stilu realnošću (Neo nauči kung-fu za nekoliko sekundi, nakon što je borilačka veština učitana direktno u njegov mozak), navodi se na sajtu PC Press.

Istraživači iz HRL Laboratories, sa sedištem u Kaliforniji, kažu da su pronašli način za povećanje učenja, samo u mnogo manjoj meri nego što je prikazano u holivudskom filmu. Proučavali su električne signale u mozguobučenog pilota, a potom učitavali podatke u mozgove početnika dok su učili da pilotiraju avionom u realističnom simulatoru leta. Studija, objavljena u časopisu Frontiers u Human Neuroscience, otkrila je da su subjekti koji su primili moždanu stimulaciju putem kape sa elektrodama, poboljšali svoje pilotske sposobnosti i naučili zadatak 33% bolje od grupe koja je imala placebo.

“Naš sistem je jedan od prvih ove vrste. Reč je o sistemu za stimulaciju mozga“, objasnio je dr Matthew Phillips. “To zvuči kao naučna fantastika, ali postoji velika naučna osnova za razvoj našeg sistema. Specifičan zadatak koji smo obrađivali bilo je pilotiranje aviona, što zahteva sinergiju kako kognitivnih tako i motornih sposobnosti. Kada nešto naučite, vaš mozak se fizički menja. Veze se prave i jačaju u procesu koji se naziva neuro-plastičnost. Ispostavlja se da su određene funkcije mozga, poput govora i memorije, locirane u veoma specifičnim delovima mozga, veličine vašeg malog prsta”. Dr Matthevs veruje da bi stimulacija mozga mogla da se primeni na zadatke kao što su učenje vožnje, priprema ispita i učenje jezika. “Ono što naš sistem radi je da zapravo cilja na te promene u određenim delovima mozga dok učite”, dodao je on.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!