Projekti

“Neću da ćutim” – najupečatljivija priča Argentine Gidžić donela milionsku donaciju organizaciji “Srbija velikog srca”

Tokom poslednja dva meseca realizovan je projekat “Neću da ćutim” i objavljena je 31 teška, ali pobednička životna priča običnih ljudi iz Srbije i podstaknuta diskusija o brojnim temama o kojima se inače ne govori.

Uspostavljanje platforme necudacutim.rs za deljenje snažnih životnih priča imalo je za cilj da se onima koji se bore sa sličnim problemima da do znanja da nisu sami, da uvek postoji način i da se borba isplati. Sve objavljene priče povezuje jedna zajednička nit. Bilo da je reč o nerazumevanju društva uopšteno, sistemu koji ne pruža dovoljnu podršku ili latentnom nasilju, uz sve što svakodnevno već prolaze ili su prolazili, učesnici projekta „Neću da ćutim“, navode da depresivne ili anksiozne epizode, a kod nekih i suicidne sklonosti nisu nikakva retkost. Naprotiv, gotovo su očekivane saputnice u svakodnevnoj borbi koju predrasude društva ne olakšavaju.

Prekinuti ćutanje, razbiti tabue i predrasude, pružiti podršku… U svemu tome je projekat „Neću da ćutim“ i te kako uspeo, inače podržan od mnogih institucija, aktivista, VIP ličnosti i šire publike.

Projekat je priveden kraju proglašenjem najupečatljivije priče, a tu priču ispričala je romkinja Argentina Gidžić. Njeno detinjstvo je prekinulo bombardovanje Kosova i poslalo je na izbeglički put obeležen teškim trenutcima. Argentina je, naučivši engleski, dobila posao u UN-ovom kampu za izbeglice u Severnoj Mitrovici, izgrađenom na deponiji Trepče. Ono što je trebalo da bude privremeni smještaj za Rome, pretvorilo se u čitavu deceniju života na izrazito kontaminiranom području, a posledice po zdravlje pretrpela je i sama Argentina. Udala se s 19 godina, što je, kako kaže, premija za romkinje, koje se po pravilu udaju i rađaju mnogo ranije. Njen suprug je osoba s invaliditetom, jedan sin ima dijagnozu autizma, drugi usporenog psihomotornog razvoja. Jedno vreme su Argentina i suprug vodili organizaciju za pomoć deci s poteškoćama u razvoju, ali finansijski razlozi primorali su ih na zatvaranje.

[VIDEO: Argentinina priča] https://necudacutim.rs/prica/argentina-33/

Neverovatan životni put i snaga Argentine Gidžić pratioce projekta ostavili su bez daha, a objava njene priče rezultirala je brojnim porukama podrške. Nakon odabira najupečatljivije priče projekta, poslednji korak bio je odabir nevladine organizacije kojoj su DOX TV i partner Telekom Srbija donirali više od milion dinara kao konkretan doprinos borbi za bolje društvo.

Donacija u konačnom iznosu od 1 175 908 dinara je, na predlog Argentine Gidžić, pripala humanitarnoj organizaciji za podršku osobama s invaliditetom Srbija velikog srca. Ova organizacija aktivna je u borbi za bolji i kvalitetniji život osoba s invaliditetom kako na području Srbije, tako i u čitavom regionu, a donaciju projekta “Neću da ćutim” iskoristiće za pokretanje novog projekta “Art & Fashion by the Special”.

 

Uz svu veru u projekat “Neću da ćutim”, ni njegovi pokretači nisu se nadali toliko snažnom odazivu javnosti i pozitivnim promenama koje je doneo - sajt je posetilo više od 300 000 ljudi, priče su na sajtu i društvenim mrežama imale gotovo 400 000 pregleda, a sve objave na Facebook stranici projekta - 7 miliona! Brojni mediji su podržali ovaj projekat sa preko 170 objava, ali su i samoinicijativno radili intervjue sa učesnicima projekta i tako pomogli da se njihov glas čuje.

U međuvremenu, priče učesnika projekta “Neću da ćutim” mogle su se pogledati na DOX TV-u, a mogu se i dalje gledati na sajtu necudacutim.rs. Na taj način DOX TV ostaje veran svom koceptu koji se u prvom redu bavi ljudima i to iz novih i neočekivanih perspektiva i svoje gledaoce vodi korak dalje prikazivanjem filmova koji se bave kontroverznim i tabu temama.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!