Agro svet

Nedimović: Cenu maline određuje tržište

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, povodom protesta malinara u Ivanjici, saopštio je da cenu maline određuje tržište, a da su sa udruženjima proizvođača dogovorene mere, kojima će se poboljšati stanje u malinarstvu.

Malinari protestvuju zbog toga što se ne poštuje preporuka sa sastanka u Vladi o tome da otkupna cena prati rast izvozne cene malina. Prema rečima Dobrivoja Radovića, predsednika Asocijacije malinara Srbije, otkupljivači i izvoznici tu preporuku ne poštuju i malinu plaćaju od 128 do 165 dinara, a malinari zahtevaju da otkupna cena ne bude manja od 220 dinara.

“Moj stav i stav Vlade Srbije izneli smo na zajedničkim sastancima i stojimo iza toga. Tržište opredeljuje cenu maline. Sa svim udruženjima malinara dogovorili smo mere za narednu i godine koje dolaze, kako bismo povratili obim izvoza kakav je bio prethodnih godina. To je ulaganje u sadni matrijal, razvoj novih tržišta, diverzifikacija poljoprivredne proizvodnje, kako ne bismo postali zavisni samo od jedne proizvođačke kulture”, rekao je ministar Nedimović.

“Potpuno razumem stanje u kome se ove godine nalazi tržište, ali uradili smo sve što smo mogli. Razgovarali smo sa hladnjačarima nebrojeno puta i uspeli da koliko-toliko podignemo cenu”, saopštio je Nedimović i dodao da postoje najave o tome da će akontna cena biti veća u nedeljama koje dolaze.

On je najavio da će pomoć države u sadnom materijalu uslediti od septembra ove godine, nakon što se utvrdi obim štete, te da je to Ministartsvo zajedno sa udruženjima proizvođača utvrdilo način na koji će sprovesti tu meru.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!