Agro svet

Nema dogovora Srbije i Makedonije u vezi izvoza brašna

Najavljeni sastanak ministra trgovine Srbije Rasima Ljajića i makedonskog ministra poljoprivrede Ljupča Nikolovskog, zbog vancarinskih barijera na izvoz brašna iz Srbije, otkazan je, jer nema dogovora o povlačenju tih mera.

“Dogovora još nema”, kaže ministar Rasim Ljajić, koji je zbog toga odložio put u Skoplje. Ako se uskoro ne postigne, izvoz brašna iz Srbije na treće izvozno tržište može biti doveden u pitanje. To je između 30 i 40 hiljada tona brašna godišnje. Mlinari procenjuju štetu od 200.000 evra mesečno zbog mera Makedonije.

"Jedno su objašnjenja, ali iskreno ja mislim da se radi o tom jakom mlinarskom lobiju u Makedoniji, koji svake godine uspe da isposluje neku od vancarinskih barijera da bi zaštitile svoje ekonomske interese", kaže za N1 ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Po novoj proceduri, brašno se iz Srbije šalje bez markica, u Makedoniji se skladišti do fitosanitarnog pregleda, a tek onda ide trebovanje kontrolnih markica koje se ističu na proizvode. Cela procedura podrazumeva i raspakivanje vreća, te dugo traje. Osim mlinarskog lobija iz Makedonije, resorni ministar razlog za nove barijere vidi i u sprečavanju sive ekonomije. Zato je u Skoplje poslao predlog sporazuma koji bi trebalo dugoročno da reši probleme. 

"Da paralelno sa tim radimo zajedno na smanjenju šverca kojeg ima, jer naše markice vrlo često završe i na Kosovu, pa se onda te markice lepe na brašno koje je proizvedeno na Kosovu i izvozi u Makedoniju. Ima naravno i nemarkiranog brašna, sve su to činjenice koje mi uvažavamo, ali ovo nije način da se kažnjavaju oni pošteni izvoznici koji rade po zakonima i našim i makedonskim", dodaje Ljajić.

Za poslednjih osam godina Makedonija je na 13 različitih načina sprečavala uvoz brašna iz Srbije, a iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da će učiniti sve da se reši problem.

A kolika bi šteta mogla da bude svedoče podaci da je prošle godine u Makedoniju izvezeno brašna u vrednosti od oko 10 miliona evra, što je četvrtina ukupnog izvoza brašna u zemlje sa kojima Srbija trguje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!