Industrija

Nemačka kompanija “Brose” gradi fabriku u Pančevu, prosečna plata 1.900 evra

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući “Brose Grupe” Mihael Stošek i izvršni potpredsednik za poslovanje “Brose grupe” Tomas Špangler.

Vučić je naglasio da je reč o značajnoj investiciji, vrednoj 180 miliona evra."Za nas to znači dodatni izvoz od 450 miliona evra i 1. 100 novih radnih mesta", rekao je Vučić.

On je istakao da će "običnim" radnicima plata u početku biti 750 evra, inženjerima 1.500 evra, a do 2026. godine plata će biti između 1.900 i 2.100 evra.

Predsedavajući “Brose Grupe” Mihael Stošek rekao je na ceremoniji polaganja kamena temeljca u Pančevu da će to biti deveta “Brose”-ova fabrika čiji je završetak planiran na proleće sledeće godine.

"Nedavno smo otvorili fabriku u Slovačkoj, a sada nam predstoji izgradnja fabrike i razvojnog centra u Pančevu što će po površini od 60.000 kvadratnih metara biti naš najveći proizvodni teren", rekao je Stošek.

Dodao je da “Brose” posluje u 24 zemlje, da i ima 26.000 zaposlenih i da godišnje ostvari promet od 6,2 milijardi evra, prenosi RTV.

Stošek je istakao da je kompanija “Brose”, koja je osnovana 1971. godine kao porodična firma, danas na četvrtom mestu u svetu po isporuci autodelova i da godišnje snabdeva automobilsku industriju sa oko 200 miliona električnih motora godišnje.

Izvršni potpredsednik za poslovanje Brose grupe Tomas Špangler kazao je da se očekuje da ta kompanija do 2025. godine u Srbiji ostvari promet od 440.000 evra.

U fabrici “Brose” u Pančevu će se proizvoditi moduli ventilatora za hlađenje motora za sisteme upravljača i pumpe za ulje, kao i elektronike. Ukupna površina kompleksa u Pančevu je 220.000 kvadratnih metara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!