Industrija

Nemački avio gigant u Novoj Pazovi dobija na poklon 25 hektara, vrednih 6,2 miliona evra

Država Srbija pokloniće nemačkom investitoru MTU zemljište vredno 6,25 miliona evra za izgradnju pogona u Novoj Pazovi za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora i prateće usluge.

Član Upravnog odbora MTU Aero Engines Mihael Šrajeg je u maju ove godine tvrdio da će ta kompanija kupiti zemljište, međutim dokument Komisije za kontrolu državne pomoći pokazuje da će zemljište biti poklonjeno, piše “Nova ekonomija”.

Ovo će biti realizovano putem ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke.

Komisija za kontrolu dodele državne pomoći odobrila je dodelu zemljišta ovoj kompaniji bez naknade na sednici 9. oktobra.

Kako se navodi u odluci Komisije, ukupna vrednost zemljišta koje se donira je 6.250.683 evra, prema proceni Poreske uprave. Ukupna površina dve katastarske parcele je 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra.

Nacrtom ugovora MTU se obavezuje da izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 evra do kraja 2025. godine i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme od 2021. do 2027. godine.

Poslovnim planom je predviđena izgradnja kapaciteta za MRO poslovanje (maintenance, repair and operations – održavanje, popravke i operacije), površine oko 22.000 kvadratnih metara.

Investicionim projektom navedeno je ulaganje od 4,8 miliona evra za infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 miliona evra je okvirno rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, a 50,2 miliona je vrednost planiranog ulaganja u novu opremu.

U slučaju da MTU bude odgovoran za neispunjavanje ugovornih obaveza, država ima pravo da traži isplatu u protivvrednosti iznosa od 6,25 miliona evra, što je tržišna vrednost parcela koje se ustupaju, navodi se u tekstu "Nove ekonomije".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!