Marketing

“Netflix” povećao prihode za 34 odsto

Prihodi “Netflix”-a dostigli su u trećem tromesečju 4 milijarde dolara, 34 odsto više nego godinu dana ranije, pri čemu je broj novih pretplatnika skočio za 7 miliona, znatno više nego što su analitičari očekivali.

Prema objavljenom poslovnom izveštaju te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dostigla je u proteklom tromesečju 403 miliona dolara, tri puta više nego u istom periodu prošle godine.

Snažan rast prihoda i dobiti zahvaljuje se skoku broja pretplatnika u trećem tromesečju za 7 miliona, na ukupno 137 miliona u svetu, što je za trećinu više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Pritom je u SAD-u broj novih pretplatnika porastao za 1,1 milion, a u svetu za 5,9 miliona.

"U trećem kvartalu zabeležili smo snažan rast na svim tržištima, uključujući Aziju", navodi se u izveštaju vodstvo kompanije koje u tekućem tromesečju očekuje rast broja pretplatnika za 9,4 miliona. Pritom očekuje 1,8 miliona novih pretplatnika u SAD-u, a 7,6 miliona u svetu.

Ti podaci pokazuju da “Netflix” snažno raste uprkos jačanju konkurencije, poput Prime Videa, usluge internetske televizije tehnološkog diva Amazon.coma, ali i nekih drugih kompanija koje uvode online ponudu, kao što je medijski div Walt Disney.

Kada je osnovan 1997. godine, “Netflix” je nudio samo mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj ceni, a potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtev, prenosi Seebiz.

Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi sopstvene, originalne emisije.

“Netflix” i u ovoj godini nastavlja rast investicija u stvaranje originalnog sadržaja, a smanjuje licencirane sadržaje.

U ovoj godini kompanija planira da uloži 8 milijardi dolara u televizijske programe i filmove, a 2 milijarde u marketing kako bi privukla nove korisnike.

Zahvaljujući tome, “Netflix” je u proteklom tromesečju povećao količinu originalnog sadržaja za rekordnih 676 sati, što je povećanje od 135 odsto u odnosu na isti period prošle godine, procenjuju analitičari.

Na brzo širenje “Netflix”-a u svetu, koji svoju uslugu nudi u 190 zemalja, ukazuje podatak da je više od polovine svih pretplatnika “Netflix”-a izvan SAD-a.

Zahvaljujući poslovnim rezultatima boljim nego što se očekivalo, cena deonice “Netflix”-a skočila je u produženom trgovanju na Wall Streetu više od 10 odsto. Od početka godine ta je deonica poskupela više od 65 odsto.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!