Intervju

Nikola Rajković, izvršni direktor Lokalne fondacije Stara Pazova: „Udruženi građani mogu značajno da doprinesu razvoju svojih zajednica“

„Inicijative koje podržavamo imaju za cilj da reše neki važan problem u našoj opštini, da uključe zajednicu i da donosu dobrobit za građane. Vodi se računa o tome da inicijative dolaze iz što više različitih mesta, kao i da budu zastupljene nove, originalne ideje, koje predlažu inovativne pristupe u zajedničkom delovanju”, izjavio je u intervjuu za naš portal Nikola Rajković, izvršni direktor Lokalne fondacije Stara Pazova.

Koji su najvažniji rezultati koje ste postigli od osnivanja do danas?

Najvažniji rezultat u dosadašnjem radu je, prvenstveno, formiranje tima ljudi koji je prepoznao i prihvatio da se uključi u ovu plemenitu i društveno korisnu priču. Ako pričamo o egzaktnim rezultatima, to je onda ispunjenje cilja koja nam je postavila Trag fondacija - prikupljenih 15.000 evra, koje je Trag potom duplirao.

Koliko vam je značila podrška Trag fondacije tokom procesa osnivanja?

Želeo bih da istaknem da nije samo finansijska pomoć ono što je bilo od pomoći, tu je veoma značajna bila savetodavna podrška, jer pravi savet zaista zlata vredi i to se pokazalo u praksi sa Trag fondacijom. Takođe, Trag fondacija organizovala je i susrete sa ostalim lokalnim fondacijama u Srbiji, gde je međusobna razmena iskustava bila veoma korisna i blagotvorna.

Na koji način obezbeđujete sredstva za svoje delovanje?

Donacije prikupljamo najviše organizovanjem donatorskih događaja, direktnim sastancima sa kompanijama koji su i naši najveći donatori. Trag fondacija obezbedila je početna institucionalna sredstva koja su nam neophodna za rad kancelarije u početnom periodu.

Koji su kriterijumi za odabir građanskih inicijativa koje će se finansirati?

Kriterijume smo umnogome "prepisali" iz preporuka koje smo dobili od Trag fondacije, a to su: važnost problema - da li je problem važan za zajednicu i da li predloženo rešenje može da ga reši, nivo i način aktivnog uključenja zajednice, dobrobit koju će zajednica imati od projekta, izvodljivost, povezanost i realističnost ciljeva, aktivnosti i budžeta - da li će predložene aktivnosti dovesti do željenog cilja i da li su predloženi troškovi su u skladu sa planiranim aktivnostima. Vodi se računa o tome da inicijative dolaze iz što više različitih mesta iz naše opštine, kao i da budu zastupljene nove, originalne ideje i inicijative koje predlažu i sprovode inovativne pristupe u zajedničkom delovanju.

Kakvi su vam planovi za naredni period?

Upravo smo završili naš treći konkurs za dodelu grantova, gde je izabrano 11 novih inicijativa građana koje će biti podržane. Imaćemo pune ruke posla, ali verujemo da će postignuti rezultati biti magnet za nove donatore, ali i važni za održavanje saradnje sa postojećim. Upravo održivost jeste jedan od izazova koji smatramo da nas čeka u budućnosti. Mislimo da je ključ u otvorenosti prema svim zainteresovanim građanima, potpuna transparentnost našeg rada i na te tačke ćemo se fokusirati i u budućnosti.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!