Društvo

Nobelovka Malala posle šest godina ponovo u rodnom Pakistanu

"Nastaviću da se borim za obrazovanje devojčica u Pakistanu", poručila je dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai. Ona se vralila u domovinu koju je napustila pre šest godina kada je ranjena u napadu talibana.

Pakistanska tv stanica „Geo” objavila je snimke Jusafzai na međunarodnom aerodromu u Islamabadu kako ulazi u autombil koje iz bezbednosnih razloga prati konvoj od 15 vozila.

Malala Jusafzai je, kako prenosi Rojters, po dolasku u Pakistan briznula u plač. Jusafzai, koja je doputovala u pratnji oca i mlađeg brata, sastala se u prestonici Islamabadu sa pakistanskim premijerom Šahidom Hakanom Abasijem, a potom se na nacionalnoj televiziji obratila javnosti.

„Ovo je najsrećniji dan u mom životu. Još ne mogu da verujem šta se dešava”, rekla je Malala Jusafzai, brišući suze.

Jusafzai je govorila o važnosti obrazovanja i o ulozi njene dobrotvorne organizacije koja pomaže devojčicama.
Pozivajući se na lokalne medijie, Rojters navodi da je malo verovatno da će Jusafzai posetiti oblast Svat, gde je nekada živela, iz bezbednosnih razloga.

Jedan od rođaka Malale, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su ona i njeni roditelji odavno želeli da posete Svat i vide rodbinu i prijatelje. To im, kako navodi, nije bilo dozovljeno iz bezbednosnih razloga.

Jusafzai je 2014. godine sa 17 godina dobila Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja za obrazovanje devojčica u Pakistanu i postala najmlađi laureat u istoriji.

Sada ima 20 godina i prvi put je došla u Pakistan od 2012. godine kada su maskirani naoružani napadači zaustavili autobus kojim se vraćala kući i pucali joj u glavu.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani. Sud u Pakistanu osudio je krajem aprila 2015. godine 10 talibana na doživotne kazne zatvora zbog oružanog napada na aktivistkinju Malalu Jusafzai.

Ona je u vrlo konzervativnim delovima Pakistana afirmisala pravo žena na obrazovanje, što je bio i razlog atentata kada je u oktobru 2012. pogođena metkom u glavu. U napadu su povređene još dve devojčice.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!