Društvo

NOĆ IDEJA 2022. - (RE)KONSTRUKCIJA ZAJEDNIŠTVA

Manifestaciju Noć ideja organizuju Francuski instituti širom sveta, svake godine, poslednjeg četvrtka u januaru. Ovogodišnja Noć ideja biće organizovana 27. januara.

Participativnog karaktera, namenjena je širokoj publici i zasniva se na slobodnoj cirkulaciji, izražavanju i razmeni ideja i mišljenja, uz učešće kreativaca, intelektualaca i predstavnika civilnog društva u razgovorima, debatama, okruglim stolovima, ali i projekcijama, umetničkim izvedbama koje svako od učesnika osmišljava na svoj način, u odnosu na zadatu temu, a ovogodišnja glasi re-konstruisati zajedno.

Francuski institut u Srbiji pozvao je lokalne i evropske partnere na saradnju u osmišljavanju i realizaciji Noći ideja u Novom Sadu, prestonici evropske kulture. Ove godine biće posvećena (re)konstrukciji zajedništva sa LGBTQI osobama, sa ciljem isticanja vrednosti solidarnosti, tolerancije, slobode i različitosti.

27. januara, od 17 do 20 sati, prostor knjižare Zenit u Novom Sadu, prestonici evropske kulture, preobraziće se u eksperimentalni kafić. Reč je u osnovi o projektu grupe Izađi koji je dobio podršku Smart Kolektiv-a, u okviru regionalnog programa RISE, čiji je koordinator PULSE.

Ovo druželjubivo mesto  pružiće dobrodošlicu svim protivnicima diskriminacije koji žele da se bliže upoznaju sa životom, izazovima i problemima LGBTQI+ osoba, ali i sa feminističkom borbom,  kroz predstavljanje aktivnosti Grupe Izađi, udruženja XY spectrum, ili kroz projekte Feminist future i Šta je to rod?.

U neformalnim razgovorima, koje će voditi Duška Latas (EU Info point Novi Sad), učestvovaće: Kristijan Ranđelović (XY spectrum), Adrien Delaby (RISE), Zona Zarić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju), Marijana Cvetković (Stanica savremeni ples), Laurent Dréano (Maison de la culture, Amiens).

Na programu su i razgovori i nastupi Drag Queen / Drag King izvođača: Paola Yo Wolff,  Lana VeeLana Vee, Luka sa naslovne strane, Šećerni Batica.

Plesni umetnik Alex Zain izvešće deo svoje predstave Body confession.

Noć ideja otvoriće gospodin Pierre Cochard (Pjer Košar), ambasador Francuske u Srbiji, koji će u svom onlajn obraćanju govoriti o značaju ove manifestacije, posebno u okviru predsedavanja Francuske Evropskom unijom.

Razgovori će se voditi na srpskom, engleskom i francuskom jeziku. Predviđen je direktan prenos na fejsbuk stranicama knjižare Zenit i Francuskog instituta u Srbiji.

RISE – Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike je projekat za motivisane i posvećene mlade ljude, koji su spremni da uče i da donose promene za dobrobit Zapadnog Balkana. Podržava socijalno preduzetničke ideje koje bi region učinile boljim mestom. To je besplatni program podrške razvoju ideja socijalnog preduzetništva na Zapadnom Balkanu, koji omogućuje mladima da steknu preduzetničko znanje i veštine za pokretanje socijalnog preduzeća tzv. biznisa koji ima dimenziju društvene odgovornosti, kao i da dobiju šansu da se oprobaju u Design Thinking metodologiji rešavanja problema, da se povežu  sa iskusnim stručnjacima i preduzetniciima koji će  biti njihovi mentori i da upoznaju druge mlade iz regiona koji su se upustili u RISE putovanje.

Grupa Izađi, koja je jedno od brojnih udruženja koja su dobila podršku u okviru programa RISE, a nastala je kao odgovor na potrebu mladih LGBT osoba da se druže, udružuju i deluju u svojoj zajednici. Njihova misija je društvo u kojem LGBT osobe imaju mogućnosti da u potpunosti ostvare svoje potencijale, a na tome rade kroz 4 osnovnastrateška programa: omladinski rad i edukacija mladih, psihološko savetovalište i edukacija stručnjaka, promocija ciljeva njihove zajednice u javnosti, organizacioni razvoj.

XY Spectrum  je prvo udruženje u Srbiji koje se bavi pravima interseks/međupolnih i trans osoba i njihovim porodicama, u cilju poboljšanja njihovog statusa i kvaliteta života. Rad udruženja podržavaju Savet Evrope i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.

Feminist Futures je evropski program koji podstiče društveni dijalog kroz umetnost. Osnovni cilj projekta je borba protiv nejednakosti na polju savremene scenske umetnosti.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!