Svet građevinarstva-nekretnina

Novi paket mera podrške za gradske hotele u Srbiji

Novi paket mera podrške hotelskoj industriji u gradovima Srbije vredan je 1,247 milijardi dinara, a predviđa jednokratnu direktnu subvenciju svakom pojedinačnom hotelu od 350 evra po ležaju i dodatno još 150 evra po smeštajnoj jedinici.

„Ceo program koji se odnosi na pomoć hotelskoj industriji će se realizovati preko javnog poziva. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će raspisati poziv u narednih desetak dana. Daćemo priliku hotelima da se prijave i očekujem da ćemo do kraja septembra, najkasnije do prve nedelje oktobra isplatiti novac iz budžeta Srbije“, rekao je ministar finansija Siniša Mali, predstavljajući mere u Privrednoj komori Srbije a nakon sastanka sa hotelijerima.

Ministar je mere ilustrovao i primerom. Kako je objasnio, jednokrevetna soba dobiće oko 500 evra državne pomoći.  „Iskoristio sam primer hotela Mona u Beogradu. On ima 237 ležajeva, 146 smeštajnih jedinica i dobiće nešto iznad 100.000 evra kao podršku države. Mislim da je to velika pomoć“, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima i ovaj paket mera, kao i prethodni, usmeren je ka tome da se ublaže posledice korona virusa i sačuvaju kapaciteti naše industrije, kao i radna mesta.

„Samo jedan je uslov je za one koji žele da dobiju ovu pomoć a to je da do kraja godine nema otpuštanja više od 10 odsto zaposlenih“, dodao je Mali.

Govoreći o najavljenoj meri Mali je rekao da su očekivanja bila da će se od maja postepeno stabilizovati situacija sa virusom, ali kako se to nije dogodilo, gradski hoteli su se našli u problemu jer su poseta i popunjenost bili na izuzetno niskom nivou, što nije bio slučaj sa banjama i planinama u Srbiji.

„U poslednjih par meseci pratili smo šta se dešava. Naša želja je bila da se granice otvore, da putovanja krenu, ali nažalost to se zbog Kovida 19  nije dogodilo. Mi smo prepoznali kao Vlada Srbije probleme sa kojima se suočava hotelska industrija u gradskim sredinama i odlučili da im pomognemo“,  objasnio je Mali.

Kako je istakao, podaci su pokazali da u gradovima Srbije ima 380 hotela koji su kategorizovani ali da je popunjenost veoma niska i kreće se svega oko deset procenata.

„U Beogradu je još gora situacija. Od 115 hotela koji su kategorizovani samo 42 je otvoreno. Popunjenost je još niža i kreće se negde oko 9,5 proenata“, precizirao je Mali.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević izrazio je zadovoljstvo što je dogovoren ovaj paket pomoći i dodao da će se ubrzo na sajtu tog ministarstva biti objavljen javni poziv koji će jasno definisati kriterijume i proceduru za prijavu hotelijera.

„Gradski hoteli su najviše ugroženi jer su najviše zavisili od stranih gostiju, dok sa druge strane imamo povoljnu situaciju u unutrašnjosti Srbije, u banjama i na planinama. Imamo situaciju da se u prvih šest meseci se smanjuje devizni priliv iz inostranstva, zbog odustva stranih turista ali sa druge strane imamo i da se smanjuje devizni odliv jer su nas građani poslušali i ostali u zemlji. Mi očekujemo da zbog toga imamo rezultate slične prošlogodišnjim“, kazao je Knežević.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!