Projekti

Objavljen početak trećeg ciklusa konkursa za održive gradove „Ekoopština“

Ambasada Francuske u Srbiji i njeni partneri: Institut Veolia, Saint-Gobain, Decathlon, NALED i SKGO, Wiener Stadistsche, HUOT, Fonroche lightning – BBAi, Ministarstvo zaštite životne sredine i Delegacija Evropske unije, zajednički su danas 18. marta 2024. u Francuskoj ambasadi, objavili početak trećeg ciklusa konkursa za održive gradove „Ekoopština“. Konkurs je zamišljen kao platforma za razgovore i razmenu iskustava između lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena. Projekat „Ekoopština” je osmišljen sa željom da se gradovima i opštinama pruži podrška kako bi u potpunosti odigrali svoju ulogu u ekološkoj tranziciji u Francuskoj i Srbiji.

Prethodna dva izdanja ovog programa omogućila su da predstavnici šesnaest gradova i opština iz Srbije posete Pariz, Lil, Nicu, Klermon Feran i Lans i obiđu postrojenja i fabrike za preradu otpada i prečišćavanje vode, pilot projekte i gradske kvartove građene uz primenu principa energetske efikasnosti, kao i gradove lidere u održivoj urbanoj mobilnosti. Četiri osnovne škole iz Srbije koje su pobedile u kategoriji “Zelene Škole” dobile su opremu za sportske sale, koju je donirao partner na projektu Decathlon u Srbiji, što je svim učenicima ovih škola omogućilo bolje uslove za bavljenje sportom.

Sajt projekta: www.ekoopstina.rs  

Ekoopština će i ovoga puta nagraditi po jednu srpsku opštinu i po jedan grad u svakoj od sledeće četiri kategorije: upravljanje otpadom, upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, održiva urbana mobilnost. Pobednici će biti izabrani na osnovu upitnika koji su popunili, a koji će ocenjivati žiri sastavljen od srpskih eksperata sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i organizacija civilnog društva (SKGO, NALED). Opštine i gradovi mogu sa se prijave popunjavanjem upitnika, koji su dostupni na sajtu www.ekoopstina.rs,  do 07.07.2024.

Marina Nenković-Riznić, moderatorka konkursa „Ekoopština” i naučni savetnik na Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije u uvodnoj reči podsetila je da je projekat „Ekoopština”

  • francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju primera dobre prakse razvijenih na lokalnom nivou, u Srbiji kao i u Francuskoj, koji će biti predstavljeni tokom seminara organizovanih za lokalne zajednice u Beogradu, Vrbasu i Pirotu u aprilu i maju 2024. godine. Seminari za predstavnike lokalnih samouprava, uz učešće srpskih i francuskih eksperata za navedene tematike, imaju za cilj da podstaknu razmenu dobrih praksi i unaprede kapacitete lokalnih vlasti. Dodela nagrada ovog novog izdanja predviđena je u oktobru.
  • Konkurs je otvoren za sve srpske gradove i opštine sa manje i više od 40.000 stanovnika u 4 kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) na kojem će biti nagrađeno ukupno 8 srpskih opština koje će biti pozvane na studijska putovanja u Francusku.
  • Konkurs nagrađuje lokalne samouprave u Srbiji za njihove aktivnosti realizovane u 4 oblasti: energetska efikasnost zgrada, održivo upravljanje otpadom i vodom i održiva mobilnost.
  • konkurs je otvoren za sve nastavnike i učenike u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine.

U svom obraćanju Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, izrazio je svoje zadovoljstvo što ovo takmičenje danas predstavlja stub saradnje između Francuske i Srbije. On je podsetio da se ono obraća lokalnim zajednicama, ali i mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i i građanske svesti. Povodom Međunarodnog dana recikliranja, neophodno je podsetiti da je borba protiv klimatskih promena i zaštita planete Zemlje misija svih i hitnost koja se mora rešiti, naglasio je. U protekle dve godine, više od 100 gradova je učestvovalo na konkursu, skoro 700 službenika i izabranih predstavnika je učestvovalo na seminarima, a nekoliko stotina dece je učestvovalo i predstavilo svoje projekte.

Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine je potvrdila da su rezultati projekta „Ekoopština″ na nivou lokalnih zajednica u protekle dve godine brojni i vidljivi. Naglasila je i značaj investicije od skoro 5 milijardi evra u vidu donacija, vaučera i kredita Evropske unije i drugih partnera koji su omogućili razvoj lokalnih zajednica. Među vidljivim rezultatima, pomenuto je da je skoro 35 gradova uspostavilo planove upravljanja vodom i izgradilo 9 centara za tretman otpada širom teritorije Srbije. Kako je rekla, inicijativa „Ekoopština″ pruža lokalnim zajednicama priliku da budu u kontaktu sa stručnjacima iz inostranstva i razmene svoja iskustva.

Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO, rekao je da SKGO podržava inicijativu „Ekoopština” i vidi pitanja životne sredine i održivog razvoja srpskih gradova i opština kao prioritet u svojoj strategiji. Kako je rekao, razmena dobrih praksi između Francuske i Srbije omogućava inovativna rešenja za srpske gradove.

Vladan Ilić, generalni direktor Saint-Gobain za Srbiju naglasio je da se do sada pokazalo da ova forma projekta pruža veliki podsticaj, kako lokalnim samoupravama, tako i mladim naraštajima koji prihvataju promene, žele inovacije i idu u korak sa vremenom. Kompanija Saint Gobain, kao građevinskq kompanijq koja više od 350 godina osluškuje potrebe društva uvodeći inovativna rešenja i koja je posvećena održivom građevinarstvu i energetskoj efikasnosti, inicijativu „Ekoopština”  prepoznala je kao idealan projekat. Svrha poslovanja kompanije oslikana je kroz slogan ,,Making the world a better home”, što dodatno potvrđuje da je Saint-Gobain usklađen sa osnovnom idejom ovog projekta.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, naglasila je da NALED vidi u tome veliku priliku za ostvarivanje napretka u standardima održivog razvoja za aktere u Srbiji. Za njihove članove, pitanja kojima se bavi inicijativa „Ekoopština″ predstavljaju jedan od glavnih ciljeva u strategiji organizacije. NALED je podsetio da doprinosi podršci razvoja regiona uz podršku ministarstva, ERBD-a i AFD-a.

Svetlana Smiljanić, članica izvršnog odbora, Wiener Stadtische osiguranja, istakla je da je za kompaniju Wiener Stadtische osiguranje, biti partner inicijative „Ekoopština″ sinonim za podršku održivoj mobilnosti u Srbiji. Njihova kompanija je partner gradova i opština, posebno sa ciljem poboljšanja kvaliteta života i razvoja okoline u kojoj živimo, te će, kao i prošle godine, da organizuje donaciju dva servisa za popravku bicikala radi promovisanja održive mobilnosti.

Boris Živanović, direktor prodaje Decathlon Novi Beograd rekao je da Decathlon, kao sportska kompanija, radi na popularizaciji bavljenja sportom i promoviše održivi razvoj Srbije, a učestvuje u smanjenju otpada već od samog dizajna i konstrukcije svoje opreme. Postoje mogućnosti za recikliranje odeće i preuzimanje bicikala, na primer, koje Decthlon popravlja i prodaje po sniženim cenama.

Vladimir Vasiljević, direktor HUOT Srbija je rekao da će kompanija HUOT svoje učešće u projektu uskladiti sa aktivnostima već prisutnih partnera. Preduzeće sprovodi mnoge aktivnosti u praćenju upravljanja vodom na nivou lokalnih samouprava, što se u potpunosti uklapa sa ovom inicijativom ambasade.

Cyril Huot, generalni direktor BBAi international / Fonroche lighting je predstavio BBAi, konsultantsku firmu koja već 15 godina posluje u Srbiji, i specijalizovana je za saradnju između Francuske i Srbije u oblasti zelenih tehnologija i inovacija. Posreduje u transferu francuskih tehnologija kako bi se omogućio zeleniji način života i razvile strategije dekarbonizacije. U saradnji sa kompanijom Fonroche Lighting, čije je sedište u Francuskoj, svetskim liderom u svojoj oblasti, podržavaju razvoj i promociju održivog sistema javne rasvete koji omogućava kvalitetne javne usluge za poboljšanje svakodnevnog života u opštinama.

 Foto: Jovan Gojković

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!